Ενα αχνιστό, σπιτικό τυροπιτάκι, τραγανό όσο και νόστιμο, στην πιο εύκολη συνταγή που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Είναι εκείνες οι παραδοσιακές συνταγές που περνάνε από στόμα σε στόμα και αποτελούν τον απόλυτο «άσο στο μανίκι» όσων θέλουν να ετοιμάσουν γρήγορα και εύκολα ένα πεντανόστιμο έδεσμα.
Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης για τη συνταγή πως, σε αντίθεση με τα τυροπιτάκια του εμπορίου, αυτά τα σπιτικά πιτάκια δεν έχουν βούτυρο, άρα περιέχουν καλά λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Εχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν άλλη μια παρόμοια συνταγή τριών υλικών, αυτή με έξτρα υλικό το γιαούρτι, που δίνει υπέροχα τυροπιτάκια.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Το μυστικό της συνταγής είναι η ευκολία του. Δεν χρειάζεται να ξεκουράσετε τη ζύμη, αρκεί να ανακατέψετε τρία υλικά μαζί. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, διαφορετικά θα πρέπει να προσθέσετε στο αλεύρι ένα-δυο κουταλάκια Baking Powder.
Σε ό,τι αφορά στη γέμιση, η φέτα φυσικά αποτελεί βασικό υλικό, όμως σε καμιά περίπτωση κανείς δεν σας περιορίζει να βάλετε ό,τι σας αρέσει περισσότερο. Κίτρινο τυρί, ίσως κάποιο αλλαντικό, μπλε τυρί και πάει λέγοντας.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
200 γρ. φέτα σκληρή
1 αυγό
6-7 φυλλαράκια δυόσμου
Μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε αλεύρι, ηλιέλαιο και κρασί σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε για να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Το ζυμάρι δεν θα είναι σφιχτό, αλλά αφράτο και σχεδόν χυλός
Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε τη φέτα και τον δυόσμο για τη γέμιση
Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και το ανοίγουμε στην παλάμη του χεριού. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε γάντια ελαφρώς λαδωμένα, για να μην κολλάει στα χέρια
Βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουμε το τυροπιτάκι. Στρώνουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις ανάμεσά τους καθώς θα φουσκώσουν
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
Καλή όρεξη!