Όσοι νηστεύετε τις σαράντα μέρες αποφεύγετε τα γλυκίσματα και γενικά τα γλυκά.
Εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα νηστίσιμο τσουρέκι εύκολα και γρήγορα χωρίς αυγά και γάλα.
ΥΛΙΚΑ:
• 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
• 2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα
• 200γρ. ελαιόλαδο
• 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
• 200γρ. ζάχαρη
• 250γρ. νερό χλιαρό
• 1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι
• 1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
• προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σ΄ένα μεταλλικό μπωλ ανακατεύουμε τα 200γρ από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνουμε το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20′.
2. Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνουμε σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες).
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνουμε λιγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθουμε σε σχήματα (κουλουρα, πλεξίδα, κλπ).
4. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξάνα (χρειάζονται άλλη 1 ώρα).
5. Ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 45΄.