Η εορτή της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, συνοδεύεται από ιδιαίτερα έθιμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Πολλά από αυτά έχουν ρίζες στην παράδοση και τη λαϊκή θρησκευτική πίστη. Επίσης, τη συγκεκριμένη ημέρα παρασκευάζονται τα “Βάρβαρα”, ένα γλυκό που συμβολίζει την ευλογία και τη μνήμη της Αγίας. Ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση των εθίμων και η συνταγή.
Έθιμα της Αγίας Βαρβάρας
1. Προστασία από ασθένειες:
• Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα από τις λοιμώδεις ασθένειες, ιδιαίτερα την ευλογιά. Στα παλαιότερα χρόνια, οι πιστοί έφτιαχναν τα “Βάρβαρα” ως τάμα για την προστασία των παιδιών τους.
2. Φώτα και καμπάνες:
• Σε ορισμένες περιοχές, άναβαν κεριά ή λυχνάρια για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας. Οι καμπάνες ηχούσαν εορταστικά σε πολλά χωριά.
3. Προετοιμασία “Βαρβάρων”:
• Οι νοικοκυρές έφτιαχναν το γλυκό “Βάρβαρα” από βρασμένο σιτάρι, προσθέτοντας ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Η προσφορά του στους γείτονες και τους φτωχούς θεωρούνταν πράξη φιλανθρωπίας και ευλογίας.
4. Γιορτή της γυναίκας:
• Η Αγία Βαρβάρα είναι μια από τις γυναίκες αγίες που τιμώνται ιδιαίτερα στις παραδόσεις της ορθοδοξίας. Πολλές γυναίκες παρακαλούσαν για την υγεία και την ευτυχία της οικογένειας.
Συνταγή για τα “Βαρβαράκια’’
Τα “Βάρβαρα” είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδέεται με τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας. Ακολουθεί μια αυθεντική συνταγή:
Υλικά
• 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
• 100 γρ. σταφίδες (ξανθές ή μαύρες
• 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
• 100 γρ. αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα)
• 2-3 κουτ. σούπας μέλι (ή ζάχαρη)
• 1 κουτ. γλυκού κανέλα
• 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
• Σουσάμι καβουρδισμένο (για το γαρνίρισμα)
• Ρόδι (προαιρετικά, για διακόσμηση)
Εκτέλεση
1. Βράσιμο του σιταριού:
• Πλύντε καλά το σιτάρι και μουλιάστε το από το προηγούμενο βράδυ.
• Την επόμενη μέρα, βράστε το σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1-1,5 ώρα).
• Στραγγίξτε το και αφήστε το να κρυώσει.
2. Ανακάτεμα υλικών:
• Σε μια μεγάλη λεκάνη, αναμείξτε το βρασμένο σιτάρι με τις σταφίδες, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το μέλι (ή τη ζάχαρη), την κανέλα και το γαρίφαλο.
3. Γαρνίρισμα:
• Μεταφέρετε το μείγμα σε πιατέλα ή μπολ.
• Πασπαλίστε με καβουρδισμένο σουσάμι και ρόδι, αν χρησιμοποιείτε.
4. Σερβίρισμα:
• Τα “Βάρβαρα” σερβίρονται συνήθως κρύα. Μπορείτε να τα μοιράσετε στους φίλους και τους γείτονες ως ένδειξη αγάπης και μνήμης.
Αυτό το γλυκό, απλό αλλά γεμάτο συμβολισμό, διατηρείται ως μια όμορφη παράδοση και προσφέρει μια γεύση γεμάτη ιστορία και πίστη.