Στο Άγιον Όρος, λόγω της αυστηρής νηστείας, έχουν δημιουργηθεί πολλές συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα — δηλαδή, vegan. Δεν θα το πουν εκεί «vegan», αλλά «νηστίσιμο». Πολλές από αυτές τις νηστίσιμες συνταγές κυκλοφορούν πλέον και σε βιβλία ή ιστοσελίδες αφιερωμένες στην αγιορείτικη κουζίνα. Το tilegrafimanews.gr παρουσιάζει μία μοναδική συνταγή του μοναχού Ιωσήφ που έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς .
Νηστίσιμο παγωτό τύπου «Άγιο Όρος» (vegan)
Βασική συνταγή σοκολάτας:
Υλικά:
• 400 ml γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου (ή συνδυασμός)
• 2-3 ώριμες μπανάνες (για γλυκύτητα και υφή)
• 3-4 κ.σ. κακάο άγλυκο
• 2-3 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή πετιμέζι (ή μέλι αν δεν το θέλεις αυστηρά vegan)
• 1 βανιλίνη ή λίγη φυσική βανίλια
• 1 πρέζα αλάτι
Προαιρετικά:
• ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια)
• ξύσμα πορτοκαλιού ή κανέλα
• λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση:
1. Λιώνεις τις μπανάνες στο μπλέντερ.
2. Προσθέτεις όλα τα υλικά και χτυπάς μέχρι να γίνει παχύρρευστο και λείο.
3. Βάζεις το μείγμα στην κατάψυξη, σε μεταλλικό ή πλαστικό σκεύος.
4. Αν δεν έχεις παγωτομηχανή, το ανακατεύεις κάθε 30–40 λεπτά για 2–3 ώρες για να μην κάνει κρυστάλλους.
5. Το αφήνεις να σταθεροποιηθεί πλήρως (6–8 ώρες) και σερβίρεις.
Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τη φιλοσοφία του Αγίου Όρους: απλά υλικά, χωρίς ζωικά, με πνεύμα νηστείας και ευγνωμοσύνης. Αν θέλεις μπορώ να σου γράψω και άλλες παραλλαγές, π.χ. με φιστίκι ή χαρουπόσκονη που χρησιμοποιούν οι μοναχοί.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου