Μπορεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής να μην έχει «πιάσει» τα 70, ωστόσο μετά τα… 10 ακίνητα νοικιασμένα σε πρόσφυγες, «καίγεται» και ο Αλέξης Τσίπρας δε θα ήθελε να τον δει να επιστρέφει στα εθνικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα –για την ακρίβεια, στην «αργκό» που χρησιμοποιείτο μεταξύ των Γάλλων Σοσιαλιστών- τα παραδοσιακά στελέχη που είχαν μια κάποια ηλικία είχαν μία… ιδιαίτερη ονομασία: ήταν οι «ελέφαντες».

Επί της ουσίας, με όρους ΠΑΣΟΚικής ορολογίας, που τόσο έχει σημαδέψει το πολιτικό ρεπορτάζ γενικά, οι «ελέφαντες» των Γάλλων σοσιαλιστών ήταν αυτό που έλεγαν διάφοροι στην Χαριλάου Τρικούπη «παλιά φρουρά» ή «ιδρυτικά στελέχη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία για την «παλιά φρουρά». Ωστόσο, παρότι η Κουμουνδούρου το 2008 προέβη στη μεγαλύτερη «βουτιά» στην κομματική επετηρίδα που είχε συμβεί ποτέ στα ελληνικά πολιτικά χρονικά, με την εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του τότε ΣΥΝ, έκτοτε δεν άλλαξαν και πολλά. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί «ελέφαντες» και φιλοδοξούν να συνεχίσουν να έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.

«Μυρίζει μπαρούτι» στην Κουμουνδούρου

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται πολύ σοβαρά να τους στείλει στη σύνταξη, για δύο λόγους: πρώτον, επειδή αρκετοί εξ αυτών είτε κρατούν αποστάσεις από την πολιτική του, είτε του προσθέτουν πονοκεφάλους με συνεχείς διαφοροποιήσεις και ανακίνηση ευαίσθητων εσωκομματικών θεμάτων.

Δεύτερον, διότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέλει να πάει στις επόμενες Εκλογές –οψέποτε κι αν γίνουν αυτές- με μία νέα ομάδα στην «πρώτη γραμμή», που δε θα παραπέμπει «στον Συνασπισμό του 3%», όπως λέει στη στήλη καθημερινός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα.

Βεβαίως, η συνταξιοδότηση των «ελεφάντων» δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού σχεδόν κανείς εξ αυτών δεν σκοπεύει να ρίξει τίτλους τέλους στην πολιτική του διαδρομή αυτοβούλως.

Εξάλλου, όσο κι αν οι «70άρηδες» του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπαρουτοκαπνισμένοι, δεν έχουν πολλά χρόνια στη Βουλή, αφού πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κόμμα εξουσίας, δεν μπορούσαν να εκλεγούν –με εξαίρεση τον Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως και να έχει, το επόμενο διάστημα ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ασκούν πίεση στους «ελέφαντες» να δώσουν τη θέση τους στη νεότερη γενιά.

Στο «στόχαστρο» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης, που ούτως ή άλλως δεν μετέχει πλέον στη ηγετική ομάδα.

Άνω των 70 ετών είναι και ο Γιάννης Μπαλάφας και αρκετοί στην Κουμουνδούρου θα «έβλεπαν» την «αποστρατεία» του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Παπαδημούλη: μπορεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής να μην έχει «πιάσει» τα 70, ωστόσο μετά τα… 10 ακίνητα νοικιασμένα σε πρόσφυγες, «καίγεται» και ο Αλέξης Τσίπρας δε θα ήθελε να τον δει να επιστρέφει στα εθνικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ότι μεταξύ τους εκκρεμεί μία, αντίστοιχου περιεχομένου, δύσκολη συζήτηση, αφού ο πρώην υπουργός Επικρατείας είναι «80άρης» -αλλά χωρίς καμία διάθεση να κάνει στην άκρη. Αυτό, βεβαίως, μπορεί να μην αποτελεί εμπόδιο, αφού για τον Αλέξη Τσίπρα δε θα είναι η πρώτη «πατροκτονία».