Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 συμπληρώνονται 102 χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, γεγονός που αποτέλεσε την έναρξη ενός επικού και πολυαίμακτου Αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της Αυτονομίας της περιοχής εντός του αλβανικού κράτους, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914 από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την ίδια την Αλβανία.
Αν και η Αυτονομία δεν ήταν ο στόχος των Αγωνιστών, το καθεστώς αυτό αποτέλεσε και αποτελεί την ελάχιστη αναγνωρισμένη και έννομη βάση για τις διεκδικήσεις των Ελλήνων της αλύτρωτης Ηπείρου.
Σήμερα, όμως ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός όχι μόνο δεν απολαμβάνει του δικαιώματος της Αυτονομίας – όπως πολλές άλλες γηγενείς εθνικές κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν σε κράτη αλλοεθνή – και ενώ του έχει αναγνωριστεί το συγκεκριμένο καθεστώς, αλλά υφίσταται μία γενοκτονία ήπιας έντασης.
Είναι γνωστά τα φαινόμενα της δημογραφικής αλλοίωσης και της υφαρπαγής των ιδιοκτησιών των Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο, όπως και της συρρίκνωσης της Ελληνικής Παιδείας στα δημόσια μειονοτικά σχολεία. Φυσικά ακόμα δεν αναγνωρίζεται στάτους Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τους Ελληνόψυχους κατοίκους περιοχών όπως η Χιμάρα, η Πρεμετή, η Κορυτσά και η Άρτα Αυλώνας.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η έλλειψη ασφάλειας και το κύμα εκφοβισμού στα αναγνωρισμένα ελληνικά μειονοτικά χωριά τα οποία βρίσκονται στο έλεος των αλβανών κακοποιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2016 έγιναν διαρρήξεις σε περισσότερα από είκοσι σπίτια Ελλήνων στην περιοχή της Δρόπολης.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι εντός μίας νύκτας στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, κλέφτες διέρρηξαν τρία κατοικημένα σπίτια στο χωριό Βουλιαράτες και άλλα τρία στο χωριό Ζερβάτες, ενώ σε άλλη νύκτα στις αρχές Φεβρουαρίου διερρήχθησαν έξι σπίτια στο χωριό Γεωργουτσάτες, έδρα του Δήμου Δρόπολης, όπου υπάρχει και αστυνομικό τμήμα!
Επίσης, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκατάσταση 150.000 «προσφύγων» από την Ασία και την Αφρική στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, γεγονός που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη δημογραφική αλλοίωση της περιοχής αλλά και θα βάλλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων.
Έχοντας υπόψιν αυτή την κατάσταση, ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914», θα προβάλλει και θα επιμένει στο αίτημα της Αυτονομίας, ως το πιο ρεαλιστικά έγκυρο για την σωτηρία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Με την εφαρμογή της Αυτονομίας, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου θα διαχειρίζονται πλήρως στις πατρογονικές τους εστίες:
α) τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια τους, εμποδίζοντας την δημογραφική αλλοίωση,
β) το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλακεία τους, σταματώντας την υφαρπαγή περιουσιών από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους και διορθώνοντας τις αδικίες
γ) τα σώματα ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας περισσότερο αποτελεσματικά την εγκληματικότητα και τον εκφοβισμό στα χωριά
και δ) το εκπαιδευτικό σύστημα, παρέχοντας στα Ελληνόπουλα αυθεντική Ελληνική Παιδεία σε όλα τα επίπεδα.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της μητέρας Ελλάδας, καθώς και την διεθνή κοινότητα, να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.
Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
16-02-2016