ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ: Όλοι λατρεύουμε τα γλυκά των γιορτών, όπως είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακαράνα, αλλά και η βασιλόπιτα και φυσικά οι περισσότεροι επιλέγουν να τα φτιάξουν μόνοι τους, παραδοσιακά, παρά να τα αγοράσουν από το ζαχαροπλαστείο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ο πιο δημοφιλής Έλληνας σεφ, Άκης Πετρετζίκης, προτείνει δύο μοναδικές συνταγές για βασιλόπιτα, πανεύκολες στην εκτέλεση και για όλα τα… γευστικά γούστα, που θα σας ξετρελάνουν αν τις δοκιμάσετε!
Η μία είναι η κλασική συνταγή για βασιλόπιτα κέικ που όλοι γνωρίζουμε, ενώ για όσους προτιμούν τα γιορτινά τσουρέκια υπάρχει και η αντίστοιχη υπέροχη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι.
Βασιλόπιτα κέικ του Ακη Πετρετζίκη
Υλικά
300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
4 αβγά, θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα, 3,5%
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
-Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
-Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
-Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)
-Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
-Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
-Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
-Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
-Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
-Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.
-Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
-Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
-Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!
-Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Βασιλόπιτα τσουρέκι του Ακη Πετρετζίκη
Υλικά
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml νερό
100 ml γάλα, 3,5%
18 γρ. μαγιά ξηρή
640 γρ. αλεύρι σκληρό
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
6 αβγά
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Προαιρετικά για τη γέμιση
60 γρ. σταφίδες, ξανθές
60 γρ. σταφίδες, μαύρες
60 γρ. cranberries, αποξηραμένα
60 γρ. κόντιτα
30 γρ. κονιάκ
Προαιρετικά για τη γκανάζ
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Εκτέλεση
-Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ (κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.
-Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε περίπου σαν άχνη.
-Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
-Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
-Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.
-Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.
-Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
-Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
-Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.
-Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).
-Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.
-Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
-Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.
-Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ.
Για τη γκανάζ
Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.