20 Αυγούστου: Γιορτάζουν σήμερα: ΗΛΙΟΔΩΡΟΣ Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Ελντα, ΘΕΟΧΑΡΗΣ Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, ΣΑΜΟΥΗΛ Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα.
Επίσης σήμερα είναι: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών, Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.
H 20η Αυγούστου είναι η 232η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (233η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 133 ημέρες.
14 – Ο Αγρίππας Πόστουμος, υιοθετημένος γιος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου, εκτελείται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες από τους φρουρούς του, ενώ ήταν εξόριστος.
636 – Μάχη του ποταμού Γιαρμούκ: οι αραβικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Χαλίντ ιμπν Ουαλίντ αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Συρίας και της Παλαιστίνης μακριά από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, σηματοδοτώντας το πρώτο μεγάλο κύμα των μουσουλμανικών κατακτήσεων και την ταχεία εξάπλωση του Ισλάμ έξω από την Αραβία.
917 – Μάχη της Αγχιάλου: ο τσάρος Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας νικά το βυζαντινό στρατό στην Αγχίαλο της Βουλγαρίας.
1775 – Ισπανοί ιδρύουν την πόλη Τουσόν στην Αριζόνα.
1794 – Μάχη των Πεσμένων Δέντρων: αμερικανικά στρατεύματα αναγκάζουν μία συμμαχία Ινδιάνων πολεμιστών σε άτακτη υποχώρηση.
1823 – Οι Τούρκοι νικούν τους Κρήτες στις Αμουργέλες Ηρακλείου.
1824 – Εκδίδεται η πρώτη εφημερίδα στην Αθήνα με τον τίτλο “Εφημερίς των Αθηνών”.
1858 – Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει για πρώτη φορά τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Παράλληλα δημοσιεύεται και η παρόμοια θεωρία του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας.
1882 – Παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόσχα της Ουβερτούρας 1812 του Πιότρ Τσαϊκόφσκι.
1914 – Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες. – Τούρκοι αστυνομικοί της Σμύρνης κατ΄ εντολή του νομάρχη Ραχμή-μπεη απελαύνουν τον μητροπολίτη Χρυσόστομο Σμύρνης επιβιβάζοντάς τον σε διερχόμενο πλοίο.
1920 – Αρχίζει στο Ντιτρόιτ τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.
1923 – Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ελέγξει το απεργιακό κύμα, που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα.
1932 – Ολοκληρώνονται οι εργασίες συνεδρίου στην Οττάβα, όπου αποφασίζεται να δοθεί προτεραιότητα στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
1933 – Στη Γερμανία, οι Ναζί παρουσιάζουν την τελευταία εφεύρεση, το ραδιόφωνο, που ετέθη στην υπηρεσία της χιτλερικής προπαγάνδας.
1939 – Η Πολωνία στέλνει στρατεύματα στα σύνορά της για να αντιμετωπίσει τη Γερμανία.
1940 – Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο όρος Grand Slam από εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο. Ο όρος, που προέρχεται από το μπριτζ, «επιστρατεύεται» για να περιγράψει την συλλογή και των τεσσάρων πρωταθλημάτων του γκολφ από τον Bobby Jones και αργότερα υιοθετείται από το τένις και το μπέιζμπολ.
1942 – Ο Γκλεν Σίμποργκ και ομάδα χημικών απομονώνουν για πρώτη φορά το πλουτώνιο.
1942 – Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απαγορεύονται οι προβολείς στις πρεμιέρες του Χόλυγουντ, για να μη γίνεται η πόλη στόχος των βομβαρδιστικών. Την ίδια περίοδο απαγορεύεται η υπερβολική χρήση υφασμάτων για τα κοστούμια των ηθοποιών, ενώ μειώθηκαν και τα υλικά, που χρησιμοποιούσαν για τα σκηνικά.
1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εκτελούν Έλληνες πατριώτες στη Ναύπακτο.
1945 – Στη βόρεια Κίνα, οι κομμουνιστές συγκρούονταν με κυβερνητικά στρατεύματα.
1950 – Απαγωγή της Τασούλας Πετρακογεώργη έξω από κινηματογράφο στην Κρήτη, από αδερφό ενός βουλευτή, τον Κώστα Κεφαλογιάννη. Η απαγωγή προκαλεί κινητοποίηση του στρατού στη Μεγαλόνησο και η κρίση τερματίζεται με την παράδοση των δύο πρωταγωνιστών στη χωροφυλακή, στο χωριό Γαράζο, την 1/9/1950, αφού πριν ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.
1951 – Στις ΗΠΑ οι τράπεζες «Τσέις» και «Μανχάταν» αρχίζουν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη συγχώνευσή τους, τη μεγαλύτερη στα μέχρι τότε τραπεζικά χρονικά.
1953 – Κυπριακό: Η Ελλάδα προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας την αυτοδιάθεση της Κύπρου.
1953 – Οι γαλλικές δυνάμεις εκθρονίζουν τον σουλτάνο του Μαρόκου Σίντι Μοχάμεντ Γιουσέφ, ο οποίος επιστρέφει στην εξουσία το 1955 και γίνεται ο βασιλιάς Μοχάμεντ 5ος με την ανεξαρτησία του Βασιλείου το 1957.
1955 – Οι Πορτογάλοι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ινδία μετά την εισβολή στην Γκόα Ινδών εθνικιστών.
1955 – Στο Μαρόκο, δυνάμεις Βερβερίνων επιτίθενται σε δύο καταυλισμούς και σκοτώνουν 77 Γάλλους.
1959 – Το Βέλγιο μειώνει τη στρατιωτική θητεία σε 12 μήνες.
1960 – Η Σενεγάλη φεύγει από την ομοσπονδία του Μαλί και κηρύσσει την ανεξαρτησία της.
1960 – Αποφασίζεται στην Ελλάδα η ίδρυση βιομηχανίας σιδήρου-χάλυβος, η οποία θα έχει ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων. Η επένδυση θα ανέλθει σε 75.000.000 δολάρια.
1961 – Ο Γεώργιος Παπανδρέου απειλεί να απόσχει των εκλογών, εάν αυτές δεν διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση και καλεί τους δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική να ψηφίσουν το κόμμα του αντί της Ε.Δ.Α.
1962 – Ο Γιώργος Σεφέρης εγκαταλείπει οριστικά την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και επιστρέφει στην Ελλάδα.
1965 – Ορκίζεται δεκαπενταμελής κυβέρνηση υπό τον Ηλία Τσιριμώκο, στον οποίο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει αναθέσει εν λευκώ εντολή. Σε πεδίο μάχης μετατρέπεται για μία ακόμη φορά το κέντρο της Αθήνας. Οι “Λαμπράκηδες” στήνουν οδοφράγματα και συγκρούονται όλη τη νύχτα με την αστυνομία. Σε εκατό υπολογίζονται οι τραυματίες των δύο πλευρών.
1966 – “Αδίστακτο ψεύτη” αποκαλεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν αυτός αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία Λίτον και διαψεύδει ότι την είχε υποστηρίξει στο κυβερνητικό συμβούλιο επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου.
1968 – Τα στρατεύματα του ελεγχόμενου από τη Σοβιετική Ένωση Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, συντρίβοντας την Άνοιξη της Πράγας.
1969 – Επεκτείνονται τα λιγνιτωρυχεία στην καρδιά της Πτολεμαΐδας.
1972 – Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Κουεσόν στο Νότιο Βιετνάμ εγκαταλείπεται στους Βόρειοβιετναμέζους.
1973 – Ελλάδα: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος χορηγεί γενική αμνηστία, δίνοντας χάρη και στον Αλέξανδρο Παναγούλη και ταυτόχρονα αίρεται ο στρατιωτικός νόμος στην Αθήνα και Πειραιά. Παράλληλα παραγράφονται όλα τα αδικήματα που είχαν τελεστεί παρασύροντας και εκείνα που είχαν διαπραχθεί από ανακριτικές Αρχές και όργανα.
1975 – Η διαστημική αποστολή των ΗΠΑ Viking 1 ξεκινά το ταξίδι της με προορισμό τον Άρη.
1977 – Η Τσεχοσλοβάκα Helena Fibingerovα σπάει στη Νίτρα το φράγμα ρίψης των 22μ στη σφαίρα με 22.32 μ.
1977 – Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Voyager 2.
1980 – Ο Ιταλός Ράινχολντ Μέσνερ γίνεται ο πρώτος ορειβάτης που κατακτά μόνος του την κορυφή του Έβερεστ.
1980 – Συνάντηση πραγματοποιούν στην Κέρκυρα, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου, οι πέντε σοσιαλιστές ηγέτες της Νότιας Ευρώπης.
1982 – Αμερικανικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Λίβανο, για να επιτηρήσουν την αποχώρηση των Παλαιστινίων, μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
1985 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ συναντά στην Καζαμπλάνκα τον βασιλιά του Μαρόκου Χασάν Β΄.
1986 – Στο Έντμοντ της Οκλαχόμα, ένας υπάλληλος ταχυδρομείου, ο Πάτρικ Χένρι Σέριλ, σκοτώνει 14 συναδέλφους του και μετά αυτοκτονεί.
1988 – Μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ, το Ιράκ και το Ιράν συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός, μετά από 8 χρόνια πολέμου.
1989 – Ο Σαΐντ Αουίτα κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 3.000 μέτρα, με χρόνο 7.29.45.
1990 – Η Γιουγκοσλαβία κατακτά το χρυσό μετάλλιο του 11ου Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, επικρατώντας της Σοβιετικής Ένωσης με 92-75. Η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη (τρίτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες). Μεγάλη επιτυχία της άτυχης ελληνικής ομάδας που αγωνίζεται χωρίς τον Γκάλη και αδικείται στον αγώνα της εναντίον των ΗΠΑ, όταν στη λήξη της κανονικής διάρκειας ακυρώνεται καλάθι ως εκπρόθεσμο και ο αγώνας χάνεται στην παράταση.
1991 – Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο της Σοβιετικής Ένωσης και διαμαρτύρονται για το πραξικόπημα, που «εκθρόνισε» από τη θέση του τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1991 – Στην Ινδία, οι δύο κύριοι ύποπτοι της δολοφονίας του Ρατζίβ Γκάντι βρίσκονται νεκροί από την αστυνομία στο κρησφύγετό τους.
1991 – Το Κοινοβούλιο της Βαλτικής Δημοκρατίας της Εσθονίας κηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ.
1992 – Στην Τουρκία, συλλαμβάνεται ο ηγέτης της οργάνωσης «Ντεβ Σολ» Μπεντρί Γιαγκάν.
1993 – Ο Βρετανός Κόλιν Τζάκσον κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 110μ εμπόδια με 12.91 στη Στουτγκάρδη.
1993 – Στη Νικαράγουα, αντάρτες απαγάγουν 24 άτομα, προσπαθώντας να πιέσουν για την παραίτηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.
1994 – Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κλίντον ανακοινώνει σκληρά μέτρα κατά της Κούβας, καθώς το κύμα των παράνομων μεταναστών συνεχίζεται με αμείωτη ροή προς τη Φλόριντα.
1994 – Το Ζαΐρ κλείνει τα σύνορά του με τη Ρουάντα για να αποτρέψει περαιτέρω ροή των προσφύγων.
1995 – Στη Λιβερία οι αντιμαχόμενες παρατάξεις υπογράφουν συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό των πενταετών εμφύλιων συγκρούσεων.
1995 – Στην Ελβετία, πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ούγκο Πρατ, Ιταλός συγγραφέας ιστοριών κόμικς και δημιουργός του δημοφιλούς ήρωα, Κόρτο Μαλτέζε.
1995 – Στην Ινδία, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, τουλάχιστον 335 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
1996 – Στις ΗΠΑ, ο Ραλφ Νέιντερ, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του καταναλωτή, είναι ο προεδρικός υποψήφιος του Κόμματος Πρασίνων.
1998 – Ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα «ύποπτο» εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι του Προέδρου Κλίντον «δικαιολογούν» την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών όπλων.
1998 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά διακηρύσσει ότι το Κεμπέκ δεν μπορεί να αποσχιστεί χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
2001 – Έπειτα από 18 χρόνια ζωής, τερματίζεται το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων με τις 4 δέσμες.
2003 – Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μίνως Κυριακού γίνεται ο πρώτος Έλληνας, που εκλέγεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF).
2004 – Την ώρα που οι Έλληνες πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας, ένα άλλο χάλκινο έφευγε από τα ελληνικά χέρια. Η ΔΟΕ αφαιρεί το μετάλλιο από το Λεωνίδα Σαμπάνη και τον αποκλείει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο που αφαιρείται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών του 2004 για παράβαση του κανονισμού περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών.
Γεννήσεις
1561 – Τζάκοπο Πέρι, Ιταλός συνθέτης
1778 – Μπερνάρδο Ο’ Χίγκινς, Χιλιανός ηγέτης
1779 – Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους, Σουηδός χημικός
1833 – Μπέντζαμιν Χάρρισον, 23ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1860 – Ραϊμόν Πουανκαρέ, Γάλλος πολιτικός
1884 – Ρούντολφ Μπούλτμαν, Γερμανός θεολόγος
1890 – Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, Αμερικανός συγγραφέας
1899 – Νίκος Μητσάκης, Έλληνας αρχιτέκτονας
1901 – Σαλβατόρε Κουαζίμοντο, Ιταλός συγγραφέας
1910 – Έερο Σάαρινεν, Φινλανδός αρχιτέκτονας
1917 – Κέννεθ Χάγκιν, Αμερικανός ιεροκήρυκας
1919 – Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1923 – Τομ Άποστολ, Αμερικανός μαθηματικός
1934 – Πιτ Κλάιναου, Αμερικανός μουσικός
1938 – Ντάνος Λυγίζος, Έλληνας ηθοποιός
1941 – Βέσα Άλαρε, Φινλανδός τραγουδιστής
1941 – Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Σέρβος πολιτικός
1944 – Ρατζίβ Γκάντι, Ινδός πολιτικός
1948 – Ρόμπερτ Πλαντ, Άγγλος τραγουδιστής (Led Zeppelin)
1949 – Νικόλας Άσιμος, Έλληνας τραγουδοποιός
1949 – Φιλ Λάινοτ, Ιρλανδός μουσικός (Thin Lizzy)
1949 – Κατιάνα Μπαλανίκα, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1956 – Τζόαν Άλεν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1958 – Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
1966 – Ενρίκο Λέτα, Ιταλός πολιτικός
1970 – Φρεντ Ντερστ, Αμερικανός τραγουδιστής και σκηνοθέτης (Limp Bizkit)
1974 – Έιμι Άνταμς, Αμερικανίδα ηθοποιός
1974 – Μίσα Κόλλινς, Αμερικανός ηθοποιός
1980 – Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Έλληνας πολιτικός
1982 – Τζόσουα Κένεντι, Αυστραλός ποδοσφαιριστής
1983 – Άντριου Γκάρφιλντ, Αμερικανός ηθοποιός
1983 – Γιούρι Ζιρκόφ, Ρώσος ποδοσφαιριστής
1992 – Ντέμι Λοβάτο, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
Θάνατοι
2 – Λούκιος Καίσαρας, Ρωμαίος ευγενής
984 – Πάπας Ιωάννης ΙΔ΄
1611 – Τομά Λουί δε Βικτόρια, Ισπανός συνθέτης
1740 – Άγιος Θεοχάρης
1823 – Πάπας Πίος Ζ΄
1912 – Γουίλιαμ Μπουθ, Άγγλος ιερέας, ιδρυτής του Στρατού της Σωτηρίας
1915 – Πάουλ Έρλιχ, Γερμανός επιστήμονας
1917 – Αδόλφος φον Μπάιερ, Γερμανός χημικός
1928 – Στέφανος Σκουλούδης, Έλληνας πολιτικός
1952 – Κουρτ Σουμάχερ, Γερμανός πολιτικός
1961 – Πέρσι Γουίλλιαμς Μπρίντγκμαν, Αμερικανός φυσικός
1962 – Μιλτιάδης Σταμούλης, Έλληνας βιομήχανος και πολιτικός
1966 – Περικλής Αργυρόπουλος, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός
1978 – Σπυρίδων Μακρής, Έλληνας γιατρός
1988 – Λαζάρους Σαλί, πρόεδρος του Παλάου
2000 – Γιάννης Παπαδονικολάκης, Έλληνας πολιτικός
2001 – Φρεντ Χόυλ, Άγγλος αστρονόμος και συγγραφέας
2003 – Λάμπης Σεραφείδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
2007 – Κώστας Νάσης, Έλληνας πολιτικός
2008 – Αχιλλέας Λυμπουρίδης, Κύπριος συνθέτης
2011 – Ευάγγελος Σουσουρογιάννης, Έλληνας πολιτικός
2012 – Μέλες Ζενάουι, Αιθίοπας πολιτικός
2016 – Λούις Σμιθ, Αμερικανός μουσικός
Με πληροφορίες από το wikipedia