Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές και συγκινητικές ημέρες του ελληνικού έθνους.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Είναι μια διπλή εορτή, καθώς γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ένα από τα μεγαλύτερα θεολογικά γεγονότα της Χριστιανοσύνης, και την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821, την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία.
Αυτή η ημέρα, φορτισμένη με θρησκευτικό και εθνικό συναίσθημα, συνοδεύεται και από ένα γαστρονομικό έθιμο που τηρείται με ευλάβεια: το μπακαλιάρο σκορδαλιά. Στις ιερές μονές του Αγίου Όρους, η παράδοση αυτή ακολουθείται πιστά, με μοναδικές συνταγές που διατηρούνται από γενιά σε γενιά.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια από τις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε τη Παναγία στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου.
Η λέξη «Ευαγγελισμός» σημαίνει καλή αγγελία και πράγματι, εκείνη τη στιγμή άρχισε η εκπλήρωση της Θείας Οικονομίας, το σχέδιο της σωτηρίας της ανθρωπότητας. Η Θεοτόκος απάντησε με ταπεινότητα: «Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου», δεχόμενη τη Θεία αποστολή Της.
Στις εκκλησίες, αυτήν την ημέρα ψάλλεται το «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον», ενώ οι πιστοί τιμούν την Παναγία με ευλάβεια, ζητώντας τη χάρη και την προστασία της.
Η Επανάσταση του 1821: Ο Αγώνας για την Ελευθερία
Την ίδια ημέρα, η Ελλάδα τιμά την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (δείτε περισσότερα στο Υπουργείο Πολιτισμού), σηματοδοτώντας την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Εθνική Εορτή το 1838 από τον βασιλιά Όθωνα. Από τότε, κάθε χρόνο οι Έλληνες τιμούν τους ήρωες του 1821 με παρελάσεις, εκδηλώσεις και δοξολογίες.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;
Η 25η Μαρτίου πέφτει πάντα στη Μεγάλη Σαρακοστή, περίοδο νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ωστόσο, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού λόγω της μεγάλης χαράς του Ευαγγελισμού. Ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο προσιτή και εύκολη λύση για τα παλαιότερα χρόνια, καθώς μπορούσε να συντηρηθεί χωρίς ψυγείο και να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα.
Στο Άγιον Όρος, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μοναστηριακής κουζίνας. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μια αυθεντική συνταγή όπως τη φτιάχνουν οι μοναχοί.
Συνταγή: Μπακαλιάρος σκορδαλιά από το Άγιον Όρος
Υλικά για τον μπακαλιάρο:
• 1 κιλό παστός μπακαλιάρος
• 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1 ποτήρι μπύρα ή σόδα
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σκορδαλιά:
• 4-5 σκελίδες σκόρδο
• 2-3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
• Αλάτι
Εκτέλεση:
Για τον μπακαλιάρο:
1. Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό ανά 6 ώρες.
2. Κόβουμε σε μερίδες και σκουπίζουμε καλά.
3. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την μπύρα για να φτιάξουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
4. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σκορδαλιά:
1. Χτυπάμε το σκόρδο στο γουδί μέχρι να γίνει αλοιφή.
2. Προσθέτουμε το μουσκεμένο ψωμί, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
3. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το ξίδι, μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τον τραγανό μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά και συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα.
Η 25η Μαρτίου δεν είναι απλώς μια ιστορική και θρησκευτική επέτειος, αλλά και μια ημέρα που ενώνει την πίστη, την εθνική υπερηφάνεια και την παράδοση μέσα από το φαγητό. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους διατηρούν ζωντανή αυτή την κληρονομιά, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά.
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά στο Άγιον Όρος: Μια Παράδοση Αιώνων για την 25η Μαρτίου