Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

28η Οκτωβρίου: Το μεγάλο “ΟΧΙ” των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Newsroom από Newsroom
28/10/2016 14:09
Ενημερώθηκε: 28/10/2016 14:09:28
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

της Αρτεμις Μάντη

Ως ημέρα μνήμης και εθνικής αξιοπρέπειας έχει χαραχτεί στην ιστορία η 28η Οκτωβρίου. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν σθεναρά στις αξιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης, με τον Ιωάννη Μεταξά να απαντά αρνητικά στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού.

Με το «ΟΧΙ» ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Ελλάδα μπήκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάθε χρόνο ο απανταχού ελληνισμός γιορτάζει με μεγαλοπρέπεια την 28η Οκτωβρίου, ημέρα εισόδου του ελληνικού έθνους στον ένοπλο αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι πως και αυτή η Εθνική Επέτειος συμπίπτει με εορτασμό της Παναγίας.

Το χρονικό

Στις 3 περίπου τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 o Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, μέσω του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι. Το τελεσίγραφο δόθηκε μάλιστα ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά στην οικία του στην Κηφισιά. Η ιταλική κυβέρνηση ζητούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο για να καταλάβει αργότερα ορισμένα στρατηγικά σημεία της Ελλάδος, (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Όταν ο δικτάτορας Μεταξάς διάβασε τις αξιώσεις της ιταλικής κυβέρνησης απάντησε στον Ιταλό Πρέσβη στην επίσημη διπλωματική γλώσσα, τα γαλλικά, πως αυτό σημαίνει πόλεμο («Alors, c’est la guerre»). Στη στιχομυθία που ακολούθησε ο Μεταξάς αρνήθηκε κάθε εναλλακτική εκφράζοντας το ελληνικό λαϊκό αίσθημα. Οι εφημερίδες της εποχής άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτούσια τη λέξη «ΟΧΙ», που καθιερώθηκε αυτόματα για την ονομασία του ηρωικού έπους του ’40.

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν εκφωνήθηκε από τον Κώστα Σταυρόπουλο. Ακόμα και σήμερα προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε κάθε Έλληνα η ακρόασή του.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 6 τα ξημερώματα, με τους Έλληνες να ξεχύνονται στους δρόμους, κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη. Το πρώτο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου ακουγόταν συνεχώς στα ραδιόφωνα.

Η ιταλική επίθεση ξεκίνησε με την εισβολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στη Πίνδο και την Ήπειρο. Ενδεικτικό της διαφοράς δυνάμεων ανάμεσα στου στρατούς είναι οι 135.000 Ιταλοί άνδρες συγκριτικά με τους μόλις 35.000 Έλληνες.

Η πρώτη απώλεια της Ελλάδας ήταν ο 27χρονος πεζικάριος Βασίλειος Τσιαβαλιάρης που βρισκόταν σε φυλάκιο της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Στις 9:30 το πρωί άρχισαν να πραγματοποιούνται και οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Πειραιά και το Τατόι, χωρίς θύματα. Ταυτόχρονα υπήρξαν βομβαρδισμοί στην Πάτρα, τη Διώρυγα της Κορίνθου και τη ναυτική βάση της Πρέβεζας.

[irp posts=”76934″ name=”28η Οκτωβρίου: Η Τιτανομαχία του Υψώματος 731″]

Εορτασμοί

Πρώτη φορά η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών! Οι πρώτοι όμως επίσημοι εορτασμοί, πραγματοποιήθηκαν το 1944 παρελαύνοντας μπροστά από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Στις συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, σχολικές εορτές και καταθέσεις στεφάνων. Ως είθισται οι δρόμοι στολίζονται με τη γαλανόλευκη που κρέμεται από μπαλκόνια ή δημόσια κτήρια.

Γιορτή Αγίας Σκέπης

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, καθώς η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

H μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων σίγουρα δεν οφείλεται μόνο στον ανθρώπινο αγώνα. Η Παναγία και η θεϊκή χάρη ήταν αρωγοί της ανθρώπινης προσπάθειας. Δικαίως λοιπόν, μαζί με τους πεσόντες ακούστηκαν δοξαστικά οι καμπάνες για την Παναγία, την Ελευθερώτρια των σκλαβωμένων. Εξάλλου, η Παναγία εμψύχωνε και σκέπαζε τους αγωνιστές στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας.

2810oxi-2 2810oxi-7 2810oxi-6 2810oxi-5 2810oxi-4 2810oxi-3

Ετικέτες: 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΕλλάδαΈλληνεςΟΧΙ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Οι 5 τομείς που επηρεάζονται στην Ελλάδα από τη σύρραξης Ισραήλ – Ιράν – Πού επικεντρώνεται η ανησυχία

16/06/2025 | 17:55
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: Θα τιμωρηθούν όσοι επιδιώκουν να εξαφανίσουν την Ελλάδα. Από τη δοκιμασία της Ορθοδοξίας θα προέλθει μεγάλο καλό

07/06/2025 | 08:00 - Ενημέρωση 17/06/2025 | 22:05
Featured

Προειδοποιήσεις για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Ξένοι και Έλληνες σεισμολόγοι κρούουν καμπανάκι: «Το ελληνικό τόξο βράζει»

01/06/2025 | 15:00
Featured

Νέοι σεισμοί απειλούν την Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι για το νέο χτύπημα στην Κρήτη και τα επικίνδυνα ρήγματα

29/05/2025 | 13:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τι καιρό θα κάνει αύριο Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στην Τουρκία: Νέα τρομακτική πρόβλεψη για 7άρι από τον γνωστό καθηγητή

    439 shares
    Share 176 Tweet 110
  • «Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

    385 shares
    Share 154 Tweet 96
  • Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

    368 shares
    Share 147 Tweet 92
  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ:Το μίσος που θέριεψε στη σιωπή – Την πυροβόλησε μπροστά στο σπίτι της και αυτοκτόνησε

    348 shares
    Share 139 Tweet 87
  • Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    345 shares
    Share 138 Tweet 86
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Αναδρομικά έως 4.020€ και προσωπική διαφορά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα – Όλα τα Ταμεία και ημερομηνίες Ιουλίου 2025

    332 shares
    Share 133 Tweet 83
  • Πόλεμος Τραμπ – Ιράν: Η εκεχειρία δεν κρατά – Οι υπόγειες εγκαταστάσεις άντεξαν

    322 shares
    Share 129 Tweet 81
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch