H μεγάλη αγωνία, τώρα που σιγά σιγά ξεπερνάμε την αγωνία για το αν θα ζήσουμε, είναι για το πώς θα ζήσουμε, τι κόσμο θα αντικρύσουμε όταν ανοίξουμε την πόρτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανοίγοντας τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής, Πέτρο Παπακωνσταντίνου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αφού ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους, τόνισε ότι «η αγωνία για την επόμενη μέρα γίνεται κυρίαρχη».
«Η πανδημία αποτελεί μια ιστορική τομή που αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε στην «ιστορική», όπως είπε ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο, με την οποία “βάζει τέλος σ’ έναν 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος, του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος”.
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία αυτής της ομιλίας από έναν «μετριοπαθή πρόεδρο των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «αξίζει τον κόπο να ρίξουμε βάρος σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ».
«Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι ότι το κυρίαρχο υπόδειγμα της διαρκούς αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ που θα μας οδηγήσει στην ευημερία, κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς», τόνισε.
Αποτυχημένη η διαχείριση της εμβολιαστικής προσπάθειας από την ΕΕ
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ΕΕ στην πανδημία, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία διαχείρισης της εμβολιαστικής προσπάθειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι «κινείται πολύ αργά και πολύ λίγο», θυμίζοντας ότι ανάλογη ήταν η αποτυχία της και με την κρίση χρέους το 2008 και το 2009, αλλά και το προσφυγικό.
«Η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους τους χθες. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης που αντιμετώπισε με χλευασμό μια πρωτοβουλία για τις πατέντες των εμβολίων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όπως ανέφερε, η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν φαίνεται να έχει συλλάβει ότι η υγειονομική κρίση αποτελεί μία από τις δύο ιστορικές τομές, με τη δεύτερη να είναι η περιβαλλοντική κρίση.
«Δεν έχει σύνορα η υγειονομική κρίση» σημείωσε με νόημα, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συλλαμβάνει αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, αν όλοι δεν είναι ασφαλείς παντού. Αντίθετα, όπως είπε η ΕΕ αυτό δεν μπορεί να το συλλάβει ΕΕ και συνεχίζει να ακολουθεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών.