Ο νόμος Κατσέλη αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Ο νόμος Κατσέλη, που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα μπει για άλλη μια φορά στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών, καθώς οι ελληνικές αρχές αφού εκτιμήσουν την αποτελεσματικότα του νομικού πλαισίου θα παρουσιάσουν τα σχετικά στοιχεία στους θεσμούς προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές.
Οι αρχές θα εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου πτώχευσης νοικοκυριών (ν.3869/2010) και θα παρουσιάσουν αναφορά για τα εξής:
Στοιχεία που θα έχουν συλλέξει από τα δικαστήρια για τις αιτήσεις πτώχευσης των νοικοκυριών
Την αξιολόγηση και περαιτέρω προτάσεις μαζί με διαπιστώσεις από τις αρχές αναφορικά με ελλείψεις που εντοπίζονται, ιδίως στην ταχύτητα επεξεργασίας των υποθέσεων και στην εξάλειψη του κινδύνου διαδικαστικών καταχρήσεων.
Τα ευρήματα και οι προτάσεις της αναφοράς θα συζητηθούν με τους θεσμούς. Μέχρι τα τέλη Απριλίου, με συμβουλευτική γνωμοδότηση των θεσμών οι αρχές θα τροποποιήσουν τον νόμο για την πτώχευση νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες δράσεις για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που θα διαπιστωθούν.
Ειδικά, θέτοντας σε εφαρμογή κατάλληλο μηχανισμό για το φιλτράρισμα μη αποδεκτών αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο, καθώς και προκειμένου να μειώσουν αισθητά το χρόνο μεταξύ υποβολής της αίτησης και εκδίκασής της στο δικαστήριο.
Μέχρι τον Μάιο 2018, η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να έχει επίσης εκδώσει τη σχετική Πράξη και αν χρειάζεται, να ετοιμάσει τροποποιήσεις που θα διασφαλίζουν ότι η ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και η διαδικασία αποτίμησης των ενεχύρων θα οδηγεί σε γρήγορες και δίκαιες αποφάσεις.
Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και προκειμένου αυτός να έχει γίνει πιο αποτελεσματικός θα πρέπει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχει γίνει η καταγραφή όλων των διοικητικών και τεχνικών εμποδίων που τυχόν εντοπίζονται με τη συμπλήρωση ολοκληρωμένης αίτησης και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.
Ως προαπαιτούμενο, αυτά τα εμπόδια θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2018 μέσω αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων.
Όσον αφορά τη διαδικασία στα δικαστήρια, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, οι αρχές θα πρέπει να έχουν ενισχύσει, μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ που προκηρύχθηκε τον Μάρτιο 2017, το προσωπικό για την εκδίκαση υποθέσεων πτώχευσης νοικοκυριών, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος εκκρεμών αιτήσεων του ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη).
iefimerida.gr