ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Με φόντο τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και με τα βλέμματα στραμμένα στις τραπεζικές πιστώσεις, αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης ύψους 215.789.823,55 ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση έτους 2025, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για την πληρωμή χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Βουλή: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πίστωση θεωρείται πλέον θέμα ημερών και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες εργάσιμες μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 ή την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου.
Η συγκεκριμένη έγκριση έρχεται ως φυσική συνέχεια της πρώτης τροποποιητικής απόφασης, με την οποία ο αρχικός προϋπολογισμός της εξισωτικής μειώθηκε από τα 268 εκατ. ευρώ στα περίπου 216 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην τελική κατανομή των βοσκοτόπων και στους εκτεταμένους ελέγχους που προηγήθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετοί παραγωγοί θα δουν φέτος χαμηλότερα ποσά στους λογαριασμούς τους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Πίνακες εξισωτικής και προθεσμία ενστάσεων
Ήδη από την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που υπέβαλαν αίτηση στην Παρέμβαση Π.3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027. Ταυτόχρονα, άνοιξε και η πλατφόρμα υποβολής ενστάσεων, η οποία θα παραμείνει ενεργή έως και την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου.
Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων, θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή, στην οποία θα ενσωματωθούν οι περιπτώσεις δικαιούχων που θα δικαιωθούν, καθώς και τυχόν πρόσθετα ποσά από διορθωτικές αποφάσεις ή επανυπολογισμούς. Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες ή τεχνικά λάθη της αρχικής πληρωμής.
Αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ: ειδική εφαρμογή από ΟΠΕΚΕΠΕ
Παράλληλα με την εξισωτική, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά αγροτεμάχια χωρίς έγκυρο ΚΑΕΚ, κυρίως εκτάσεις έως 20 στρεμμάτων. Από το απόγευμα της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θέτει σε λειτουργία ειδική ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση Κατοχής Αγροτεμαχίου.
Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά μέσω της ΕΑΕ, στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ – myBusinessSupport, με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026, ώρα 23:59. Όπως διευκρινίζεται, δηλώσεις που θα υποβληθούν έως 31/12/2025 θα επεξεργαστούν ώστε οι δικαιούχοι να συμμετάσχουν σε υπολογισμό πληρωμής έως 15/1/2026, ενώ όσοι υποβάλουν δήλωση έως 13/1/2026 θα ενταχθούν σε πληρωμή έως 30/1/2026.
Στόχος και η πληρωμή του Μέτρου 23
Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν αφορά μόνο την ενιαία ενίσχυση, αλλά συνδέεται άμεσα και με το Μέτρο 23, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για τη στήριξη γεωργών με μειωμένη παραγωγή άνω του 30% το 2024, όπως αυτή διαπιστώθηκε από τις ΔΑΟΚ.
Μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταβληθεί 157,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 177,5 εκατ. ευρώτου Μέτρου 23. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση νέου διασταυρωτικού ελέγχου, ο οποίος επέτρεψε την αποδέσμευση αγροτεμαχίων που δεν παρουσίαζαν πρόβλημα.
Στην πρώτη πληρωμή, ο έλεγχος έγινε σε επίπεδο ΑΦΜ, με αποτέλεσμα 10.990 ΑΦΜ να μην πληρωθούν συνολικά. Στη συνέχεια, όμως, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε αναλυτικό έλεγχο σε επίπεδο αγροτεμαχίου, γεγονός που άλλαξε δραστικά την εικόνα.

Τα στοιχεία που δείχνουν την αποκλιμάκωση
Συνολικά, για το Μέτρο 23 δηλώθηκαν 677.318 αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα. Μετά τον νέο έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα περιορίζεται πλέον σε 11.219 αγροτεμάχια, δηλαδή μόλις στο 1,66%του συνόλου. Αντιθέτως, το 98,34% των αγροτεμαχίων δεν παρουσιάζει κανένα ζήτημα και εντάσσεται κανονικά στις πληρωμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν χωρίς έλεγχο ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ, καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποτελούσαν προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων του έτους 2024. Για τα αγροτεμάχια που παραμένουν προσωρινά σε εκκρεμότητα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας ενστάσεων.
Τι έρχεται από το 2026
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από 15 Ιανουαρίου 2026 και για διάστημα ενός μήνα, θα ανοίξει νέα πλατφόρμα για την υποβολή ενστάσεων που αφορούν το Μέτρο 23. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων, τα ποσά που θα αντιστοιχούν στους δικαιούχους θα καταβάλλονται ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να κλείσουν σταδιακά όλες οι εκκρεμότητες.
Συνολικά, η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι, παρά τις περικοπές και τις καθυστερήσεις, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου εξελίσσεται σε κομβικό χρονικό σημείο για εξισωτική και Μέτρο 23. Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν όχι μόνο το πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, αλλά και το αν οι ενστάσεις θα αποκαταστήσουν τις απώλειες που υπέστησαν πολλοί παραγωγοί σε μια χρονιά γεμάτη ελέγχους και ανατροπές.





