Θα μπορούν να γίνονται ακόμα και όταν η διαφορά γονέα-παιδιού ξεπερνάει τα 50 έτη.
Η Δικαιοσύνη ανάβει το πράσινο φως για υιοθεσίες ακόμα και όταν ξεπερνιέται η ηλικιακή διαφορά το πολύ έως 50 ετών που επιτρέπεται να υπάρχει ανάμεσα στον θετό γονέα και το θετό παιδί. Η πρωτοποριακή απόφαση περιφερειακού Πρωτοδικείου δέχεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το ηλιακό όριο-εμπόδιο του Αστικού Κώδικα, εάν έτσι εξυπηρετείται το συμφέρον του παιδιού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι ο θετός γονέας πρέπει να έχει ηλικία 30 έως 60 ετών, ενώ η διαφορά ηλικίας του από το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών (ή 15 εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος) και σε ανώτατο όριο μπορεί να φτάσει τα 50 χρόνια.
[irp posts=”127925″ name=”Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Δείτε πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα-Δικαιούχοι και ομάδες”]
To newsbeast.gr τονίζει ότι το δικαστήριο επισημαίνει ότι ο Έλληνας νομοθέτης θέσπισε ως προϋπόθεση κατώτατο και ανώτατο όριο ηλικιακής διαφοράς για λόγους κοινωνικούς και ηθικούς, προκειμένου να έχει ομαλή πορεία η υιοθεσία. Από τη μία με την ύπαρξη ενός γονέα ηλικιακά ώριμου και ακμαίου και από την άλλη με τη δικαιολογία ότι οι θετοί γονείς μεγάλης ηλικίας δεν παρέχουν εχέγγυα για την ομαλή ανατροφή του παιδιού.
Σε ετήσια βάση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας υποβάλλονται περίπου 300 αιτήσεις για 60 παιδιά που συνδέονται με την οικογένειας τους μέσω της υιοθεσίας.