Πως πρέπει να χρησιμοποιούμε τις αλυσίδες στο χιόνι
Οι αλυσίδες χιονιού (αντιολισθητικές αλυσίδες) αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για τις ασφαλείς εξορμήσεις τον χειμώνα, ακόμα και σε μια προικισμένη με καλοκαιρία χώρα σαν την Ελλάδα. Προσφέρουν την απαραίτητη πρόσφυση για μικρές αποστάσεις, σε απαιτητικές συνθήκες και δρόμους με χιόνια και πάγο.
Σε χώρες με πιο βαρύ κλίμα τα χειμερινά ελαστικά αποτελούν πιο αποτελεσματική λύση, στο ελληνικό τερέν, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων αποτελεί το αναγκαίο υποκατάστατο για ασφαλείς μετακινήσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να επιλέγουμε στιβαρές και ποιοτικές αλυσίδες. Λύσεις που δεν εμπνέουν σφιχτή εφαρμογή ή δεν ταιριάζουν με τις διαστάσεις των ελαστικών μας, θα πρέπει να αποφεύγονται. Η εφαρμογή και οι πρώτες περιστροφές των ελαστικών είναι πολύ σημαντικές, καθώς ένας παραπάνω κραδασμός ή λίγο περισσότερος θόρυβος μπορεί να σημαίνει πως κάτι δεν έχει δεθεί καλά και είναι έτοιμο να ξεκολλήσει, με πιθανότητα να βλάψει τμήματα της ανάρτησης, των φρένων ή των συστημάτων μετάδοσης και διεύθυνσης.
Οι ποιοτικές αλυσίδες είναι πολύ φθηνότερες από μια τετράδα χειμερινών ελαστικών, δεν παύουν όμως να έχουν αρκετά μειονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές ο τρόπος που δένει ένα σετ στους τροχούς ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ανομοιόμορφη κατανομή τους περιμετρικά του τροχού δημιουργεί έντονους κραδασμούς, που μεταφέρονται στο τιμόνι και κατά συνέπεια στον οδηγό. Άλλωστε, αυτή η κατανομή είναι που καταφέρνει να σπάσει τον πάγο και να σκάψει το χιόνι τόσο ώστε να βρεθεί η αναγκαία πρόσφυση. Η χρήση τους είναι συμβατή με τα ηλεκτρονικά συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων, όπως το ABS και το ESP, όμως ταυτόχρονα καταπονεί τα ελαστικά, τα αμορτισέρ και τους συνδέσμους στην ανάρτηση. Η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 50 km/h, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκαλέσουμε ζημιές στην ανάρτηση ή το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου.
[irp posts=”95911″ name=”Κακοκαιρία: Συμβουλές της Αστυνομίας για πεζούς και οδηγούς”]
Είδη αλυσίδων
Απλές συμβατικές αλυσίδες
Όπως αναφέρει το gocar.gr η κλασσική λύση των απλών αλυσίδων είναι αποτελεσματική και πιο φτηνή, αλλά απαιτεί μια εξοικείωση ειδικά στις πρώτες εφαρμογές της. Απαιτούν λίγο ζόρι στην τοποθέτηση, αλλά αν ταιριάζουν στο όχημα σας, σίγουρα θα σας πάνε στον προορισμό σας με ασφάλεια. Οι βασικές οδηγίες τοποθέτησης είναι: Περνάμε το πλαστικοποιημένο συρματόσχοινο πίσω από τον τροχό και κάτω από την ανάρτηση. Ενώνουμε τα δυο του άκρα, τραβώντας τους κρίκους, και τους συνδέουμε με την ειδική ασφάλεια. Τέλος, περνάμε την κόκκινη αλυσίδα από τον απέναντι μηχανισμό και την ασφαλίζουμε τεντωμένη. Αφού οδηγήσουμε για μερικά μέτρα, είναι καλό να ελέγξουμε αν το σύστημα βρίσκεται στη σωστή θέση και αν χρειάζεται σφίξιμο της αλυσίδας.
Αράχνες
Μεγάλες σε όγκο, οι αλυσίδες αράχνες δεν ενδείκνυνται για μικρά αυτοκίνητα. Αν κάποιος έχει κατανοήσει των τρόπο τοποθέτησης τους και έχει τοποθέτηση τη βάση τους που εδράζεται στα μπουλόνια του αυτοκινήτου. Απαιτούν μια προεργασία από το σπίτι, καλό είναι να έχετε διαβάσει καλά τις οδηγίες που τις συνοδεύουν. Από εκεί και πέρα, είναι αρκετά εύχρηστες και αποτελεσματικές, αρκεί να έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε να σφίγγουν καλά πάνω στον τροχό και όντως μπορείτε πολύ γρήγορα να κινηθείτε σε χιόνι και πάγο. Ταιριάζουν και σε αυτοκίνητα με μικρό κενό τροχού και θόλου.
Κουβέρτες (SnowGloves) – Αντιολισθητικά πανιά
Καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και είναι η πιο εύχρηστη λύση, αφού η τοποθέτηση τους είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη. Αγκαλιάζουν τον τροχό με ελαστικό τρόπο και αναλαμβάνουν δράση μέσα σε λίγα λεπτά. Βέβαια δεν λείπουν τα μειονεκτήματα, αφού όποτε έχουμε ολίσθηση αντί για κύλιση, το συνθετικό ύφασμα τραυματίζεται έντονα. Το ίδιο ισχύει και όταν σε επαφή με άσφαλτο και χώμα, για αυτό η χρήση τους θέλει προσοχή. Η συμπεριφορά τους δεν είναι τόσο καλή σε πάγο όσο σε μαλακό χιόνι, όπου αποτελούν την ιδανική λύση. Το κυριότερό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν καταπονούν τα μηχανικά μέρη, καθώς δεν δημιουργούν κραδασμούς.