Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την πρόοδο»: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν την πορεία τους, παρά τις δυσκολίες, αλλά η πορεία αυτή πρέπει να επιταχυνθεί ώστε ο κόσμος να εκπληρώσει τους κλιματικούς του στόχους», δήλωσε στο AFP ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA)
Ο κόσμος αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ορισμένες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την τροφοδοσία τους σε πετρέλαιο και κυρίως σε φυσικό αέριο.
«Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα έχει συνέπειες», παραδέχεται ο Φραντσέσκο Λα Καμέρα, γενικός διευθυντής του IRENA σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) στο περιθώριο της COP27 για το Κλίμα στην Αίγυπτο.
«Αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης. Διότι τελικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν καλές μόνο για το Κλίμα, την απασχόληση, το ΑΕΠ, αλλά αποτελούν πραγματικό μέσον για την ενεργειακή ανεξαρτησία».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από την πλευρά του ανέδειξε την στρατηγική σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τονίζοντας ότι η μετάβαση «είναι θετική για την ασφάλειά μας».
Για τον Φραντσέσκο Λα Καμέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κινδυνεύουν με πισωγύρισμα στην επιλογή της καθαρής ενέργειας, επιλογή που ενισχύθηκε πρόσφατα με το κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Κατά την διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης (Τραμπ), οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής (με βάση τον άνθρακα) έκλειναν ήδη στις ΗΠΑ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IRENA.
«Η αγορά είναι ο κινητήρας. Η αγορά διαμηνύει ήδη ξεκάθαρα ότι οδεύουμε προς ένα σύστημα που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες και θα συμπληρώνεται από το, κυρίως πράσινο, υδρογόνο. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο αυτήν», προβλέπει.
«Το θέμα δεν είναι προς ποια κατεύθυνση βαδίζουμε, αλλά με τι ταχύτητα και σε τι κλίμακα», είπε.
Ο Οργανισμός έχει υπολογίσει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της COP27 ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν προχωρεί τόσο ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από 2°C και, ει δυνατόν, στον περιορισμό της στον +1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Οι αριθμοί λένε ότι οφείλουμε να διπλασιάσουμε την δυναμικότητα (των ανανεώσιμων) από σήμερα και μέχρι το 2030», λέει ο Φραντσέσκο Λα Καμέρα.
Οι χώρες ολόκληρου του κόσμου προβλέπουν την εγκατάσταση μέχρι τότε ανανεώσιμων πηγών δυναμικότητας 5,4 terawatts (TW), επίπεδο που αντιπροσωπεύει μόνο το ήμισυ των 10,8 TW που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων.
Αφρική, ένας απίστευτος ηλεκτρικός σταθμός
Η Αφρική, όπου διεξάγεται φέτος η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα, καταγράφει μεγάλη καθυστέρηση ως προς τις ανανεώσιμες, σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να επιτύχει, χάρη στην υψηλή έκθεσή της στον ήλιο.
Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρέθηκαν σε χαμηλό 11 ετών το 2021, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF (BNEF). Η αφρικανική ήπειρος δεν συγκέντρωσε παρά το 0,6% των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα.
«Η Αφρική διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό. Μπορούν να παράγουν 1.000 φορές περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα και ενέργεια από όση έχουν ανάγκη. Η ήπειρος αυτή είναι ένας απίστευτος ηλεκτρικός σταθμός», είπε ο γενικός διευθυντής του IRENA.
«Αλλά θα πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συνεργασία. Η Αφρική δεν μπορεί να αναπτυχθεί, να οδεύσει προς ένα σύστημα καθαρής ενέργειας, χωρίς την σωστή φυσική και νομική υποδομή», πρόσθεσε.
Ο Φραντσέσκο Λα Καμέρα προειδοποίησε για την τάση επένδυσης για την ανάπτυξη με βάση τα νέα σχέδια παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, όνειρα που διατηρούν πολλές αφρικανικές χώρες όπως η Σενεγάλη και η Δημοκρατία του Κονγκό.
«Είναι προς το συμφέρον της ηπείρου να ανέβει στο νέο τρένο», αντί «να μείνει εγκλωβισμένη στις παλιές τεχνολογίες», είπε ο διευθυντής του IRENA τονίζοντας ότι αν η Αφρική επενδύσει στις ανανεώσιμες, αυτό θα σημαίνει την δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά αν οι ανεπτυγμένες χώρες είναι έτοιμες να διευκολύνουν , να υποστηρίξουν και να εργασθούν με τους Αφρικανούς για να το κάνουν δυνατόν», κατέληξε.
ΕΚ