Ανάπτυξη και νέων υδροηλεκτρικών έργων, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση του σταθμού της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW, σχεδιάζει η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης Γιώργου Στάσση χθες στη Βουλή, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ.
Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της ΔΕΗ το οποίο εκπονείται από την McKinsey και αναμένεται να παρουσιαστεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι αυτό θα επικεντρωθεί στην απολιγνιτοποίηση και την στροφή προς τις ΑΠΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η επιχείρηση έχει εγκατεστημένα μόλις 150 MW ανανεώσιμης ενέργειας τη στιγμή που το συνολικό δυναμικό των ΑΠΕ στη χώρα ανέρχεται σε 6.000 MW και πρόσθεσε ότι κακώς τα προηγούμενα χρόνια δεν της επετράπη με κυβερνητικές αποφάσεις να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο τομέα και κατέληξε: «Ό,τι έγινε, έγινε. Εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στάσσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να κάνουμε νέα υδροηλεκτρικά τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα από πλευράς αδειοδότησης. Ωστόσο έχουμε σχεδόν έτοιμο το έργο της Μεσοχώρας το οποίο και θα ολοκληρώσουμε».
Το πιο κερδοφόρο asset
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θεωρούνται το πλέον κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι σχεδόν μηδενικό αφού οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτήθηκαν για να κατασκευαστούν έχουν αποσβεσθεί.
Μάλιστα τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται το περιουσιακό στοιχείο που θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδιασμού της για τη ΔΕΗ.
Δηλαδή στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την επιχείρηση όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί μετά την απόσχιση και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ σήμερα διαθέτει συνολικά 16 μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3.060 ΜW που είναι οι εξής:
1. Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW (π. Νέστος)
2. Θησαυρού ισχύος 384 MW (π. Νέστος)
3. Άγρας ισχύος 50 MW (π. Βόδας)
4. Εδεσσαίου ισχύος 19 MW (π. Εδεσσαίος)
5. Ασωμάτων ισχύος 108 MW(π. Αλιάκμονας)
6. Σφηκιάς ισχύος 315 MW(π. Αλιάκμονας)
7. Πολύφυτου ισχύος 375 MW(π. Αλιάκμονας)
8. Κρεμαστών ισχύος 437,2 MW (π. Αχελώος)
9. Καστρακίου ισχύος 320 MW(π. Αχελώος)
10. Στράτου ισχύος 156 MW(π. Αχελώος)
11. Αώου ισχύος 210 MW (π. Αώος)
12. Πλαστήρα ισχύος 129,9 MW (π. Ταυρωπός)
13. Πουρναρίου ισχύος 300 MW (π. Άραχθος)
14. Πουρναρίου ΙΙ ισχύος 33,6 MW(π. Άραχθος)
15. Γκιώνας ισχύος 8,5 MW (χωμάτινο)
16. Λάδωνα ισχύος 70 MW (π. Λάδωνας)
Σε λειτουργία 17 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί
Πέραν των μεγάλων υδροηλεκτρικών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει σήμερα 17 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε λειτουργία και κατασκευάζει 2 ακόμη ενώ 7 νέα έργα έχουν λάβει άδεια παραγωγής.
Κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης σημειώνοντας ότι θα γίνει με γνώμονα την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τοπικών κοινωνιών.
Επανέλαβε δε ότι η επιλογή της απολιγνιτοποίησης γίνεται και για οικονομικούς λόγους αφού η ΔΕΗ το 2018 έχασε 200 εκατ ευρώ από τη λιγνιτική της δραστηριότητα ενώ οι ζημίες για το 2019 φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΗ απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται όλο το τελευταίο διάστημα από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη, δηλαδή: για ποιο λόγο δεν κλείνει αμέσως τα λιγνιτικά εργοστάσια εφόσον είναι ζημιογόνα, εξήγησε ότι το άμεσο κλείσιμο θα οδηγούσε σε black out τη χώρα.