Πολιτική Προστασία: Συμφωνία χρηματοδότησης για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε μέσα και εξοπλισμό υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)…
από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν.
Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 595 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ορίζοντα απορρόφησης τα επόμενα πέντε έτη, που στοχεύει στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.
Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την Ελλάδα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία -από πλευράς πόρων- που έχει υπογράψει ποτέ η ΕΤΕπ σε αυτόν τον τομέα και περιλαμβάνει κινητά νοσοκομεία, αεροσκάφη πυρόσβεσης και ιατρικής εκκένωσης, ελικόπτερα, drones και εξοπλισμό διάσωσης.
Η συμφωνία, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μετασχηματισμού και πλήρους αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, μέσω αξιοποίησης και διεθνών χρηματοδοτικών εργαλείων, εστιάζει στην αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και στην προμήθεια κρίσιμου εξοπλισμού για τη θωράκιση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων για τη βέλτιστη αντιμετώπιση τόσο φυσικών καταστροφών όσο και υγειονομικών απειλών, όπως η πανδημία.
«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής από φυσικές καταστροφές και πανδημίες αποτελεί διαρκή, ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Προτεραιότητα, η οποία έγινε ακόμα πιο κρίσιμη, μετά τις προκλήσεις που προκάλεσαν την περασμένη χρονιά ακραία καιρικά φαινόμενα και η πανδημία COVID-19. Η σημαντική σημερινή νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μεταμορφώσει την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα και θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 595 εκατ. ευρώ, η οποία συμφωνήθηκε σήμερα, μετά τη συστηματική, σκληρή δουλειά της Πολιτικής Προστασίας και την ταχεία έγκριση της ΕΤΕπ, δείχνει πώς η Τράπεζα υποστηρίζει επενδύσεις με όραμα, οι οποίες θα θωρακίσουν την Ελλάδα απέναντι σε φυσικές καταστροφές, ακραίες καιρικές συνθήκες και πανδημίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφού ευχαρίστησε θερμά τα στελέχη της ΕΤΕπ και του υπουργείου Οικονομικών για την άριστη συνεργασία, ανέφερε: «Πανδημίες και φυσικές καταστροφές μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι ζωτικής σημασίας να προχωρούμε στις απαραίτητες επενδύσεις που μας επιτρέπουν να σώζουμε ζωές, να διασφαλίζουμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση σε κάθε κίνδυνο, σε κάθε καταστροφή. Το χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Πολιτική Προστασία -το πρώτο που έχει ποτέ υπογραφεί- θα επιταχύνει έργα προτεραιότητας και αγορά απαραίτητου εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα για τη θωράκιση της χώρας μας και την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, αλλά και υγειονομικές απειλές». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, πυρκαγιές και πλημμύρες με βαρύ ανθρώπινο κόστος, αλλά και οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, έδειξαν πώς η πρόληψη, η ταχεία αντίδραση και τα εξειδικευμένα μέσα είναι κρίσιμης σημασίας.
«Αυτή η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ύψους 595 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιταχύνει επενδύσεις για την ακόμα καλύτερη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων δημόσιας υγείας. Θα επιτρέψει στην Πολιτική Προστασία να είναι ακόμα πιο έτοιμη να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς, από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πόσο έτοιμη θα είναι η χώρα μέσω αυτής της συμφωνίας για την επιτυχή αντιμετώπιση επικείμενων κινδύνων και φυσικών καταστροφών, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «από τις 4 Φεβρουαρίου είναι σε ισχύ ο 4662/2020, που είναι ο νέος νόμος της Πολιτικής Προστασίας, μία τεράστια προσπάθεια που ήρθε να δώσει απαντήσεις σε όλες τις αρρυθμίες και τις παθογένειες δεκαετιών που αφορούσαν στη διαχείριση κρίσεων. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία παγκόσμια κρίση, υγειονομική, χτίζουμε βήμα-βήμα όλον τον μηχανισμό που χρειάζεται, όλα εκείνα τα μέσα που χρειαζόμαστε, και τα κτιριακά και τα μέσα, τους εξοπλισμούς, και ερχόμαστε να απαντήσουμε σε ζητήματα, τα οποία έχουν κοστίσει πάρα πολλές ζωές, που αφορούν τους εξοπλισμούς, τα εναέρια μέσα, στις δομές που δεν είχε ποτέ η Πολιτική Προστασία». Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Αυτό που κάνουμε, σε συνεργασία με την DG ECHO και το rescEU, είναι ότι προσπαθούμε να αποκτήσει η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά και η χώρα σαν χώρα εκείνον τον μηχανισμό που θα μπορούμε και προληπτικά να δρούμε, και το βασικότερο την ώρα που υπάρχει το πρόβλημα να μη χάνουμε χρόνο να έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε και σε επίπεδο επιστημονικών δεδομένων, σε επίπεδο μετεωρολογικών σταθμών, σε επίπεδο προβλέψεων για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα». Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, δημιουργούν έτσι μία υπεραξία που απαντά ότι για εκείνους κάθε ανθρώπινη ζωή μετράει, κάθε ανθρώπινη ζωή είναι σημαντική. «Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή βάλαμε σαν προτεραιότητα, και η κυβέρνηση αλλά και η Γενική Γραμματεία, να προχωρήσουμε αυτήν την συνεργασία. Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία είναι το ζήτημα των υγειονομικών κινδύνων. Η Covid-19 ήρθε να μας δώσει ένα “μάθημα”, με την έννοια ότι πριν έναν χρόνο κανείς δεν φανταζόταν ότι όλη η ανθρωπότητα θα είχε να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Μέσα από αυτές τις κρίσεις γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι και δημιουργούμε εκείνους τους μηχανισμούς, που οι μικρές αρρυθμίες ή οι μεγάλες παθογένειες που αναδείχθηκαν μέσα σε αυτούς τους μήνες και λειτουργούσαν ανασταλτικά σε έναν ιό που δεν τον ξέραμε, χρειάζονταν άμεσες διαδικασίες και πρωτόκολλα για να μπορέσουμε να βγούμε ακόμα πιο ενισχυμένοι για το μέλλον. Η επένδυση αυτή είναι μία επένδυση που αφορά στην ανθρώπινη ζωή. Το βασικότερο είναι ότι αποτελεί μία επένδυση που είναι η απόλυτη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, ώστε ενόψει και της κλιματικής αλλαγής να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα είναι ασφαλή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και ο COVID-19 έχουν οδηγήσει σε απροσδόκητες απώλειες ζωών και καταδεικνύουν τη σημασία τού να διασφαλίσουμε ότι η αποτελεσματική βοήθεια από επαγγελματίες μπορεί να παρασχεθεί με ταχύτητα όταν υπάρχει ανάγκη. Τους τελευταίους μήνες, ειδικοί σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν παρουσιάσει σχέδια για όλη την Ελλάδα, σε σημεία όπου η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών μπορεί να βελτιωθεί μέσω νέων επενδύσεων, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι συμφωνήθηκε η μεγαλύτερη στήριξη για έργα Πολιτικής Προστασίας που δόθηκε ποτέ στην Ευρώπη», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν.
Παράλληλα, η νέα συμφωνία χρηματοδότησης εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Ασπίδα», το οποίο αναμορφώνει συνολικά την Πολιτική Προστασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και ετοιμότητα.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Ελλάδα μέσω της ΕΤΕπ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, αλλά και έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική προσπάθεια για τη θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, αλλά και έναντι κάθε υγειονομικού κινδύνου.
Αυτή η νέα χρηματοδότηση περιλαμβάνει, ειδικότερα, προμήθεια εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και εξοπλισμό ιατρικής εκκένωσης (Medical Evacuation) για το ΕΚΑΒ (κάψουλες, φορεία και διασωστικές σειρές). Επίσης, προβλέπεται η προμήθεια μηχανημάτων έργου για τις Ένοπλές Δυνάμεις και τους ΟΤΑ, πλωτά μέσα διάσωσης και μεταφοράς για το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, καθώς και νέα δίκτυα επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής. Επιπλέον, μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί στην υλοποίηση των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της πρόληψης καταστροφών, της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ταχείας αντίδρασης σε τοπικό επίπεδο.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την εφαρμογή και αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία.
Την τελετή υπογραφής της συμφωνίας χρηματοδότησης συντόνισε ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, Γιάννης Καλτσάς.
Ιωάννα Καρδάρα