Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Συνέδριο για την Εξωτερική Πολιτική στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την τελεσφόρηση του διαλόγου με την Τουρκία όσον αφορά στην παραπομπή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ζωνών στη Χάγη.
Επέκρινε, παράλληλα, τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη πως καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες, ενώ η Τουρκία θέτει διαρκώς και άλλα ζητήματα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών κ.ά. «Ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα υπέρ μας και είναι χίμαιρα η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» σημείωσε, ενώ πρότεινε ειδική οικονομική σχέση με νέα τελωνειακή συμφωνία.
Ο κ. Ανδρουλάκης, αξιολογώντας την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, ανέφερε πως μετά την εθνική ήττα στην Κύπρο, το 1974, τη βασική εθνική γραμμή την ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όμως μόνο το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε στρατηγικές για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, με κορυφαίο επίτευγμα το Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. « Αυτοί που βοήθησαν απ’ όλα τα κόμματα είναι εκείνοι που δεν εργαλειοποίησαν την εξωτερική πολιτική και οι λίγοι εκείνοι που ανέπτυξαν στρατηγική επιτυχιών μέσα στο βασικό πλαίσιο των εθνικών στόχων της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Σήμερα το ασφαλές λιμάνι των εθνικών συμφερόντων είναι η Ε.Ε.» συμπλήρωσε.
Με αφορμή τα ραγδαία γεγονότα στη Συρία, μίλησε για αμηχανία της Ε.Ε. κι εξέφρασε ανησυχία για την ανάμειξη της Τουρκίας, μήπως προκύψει τουρκοσυριακό Σύμφωνο, όπως έγινε με το αντίστοιχο τουρκολυβικό.
Μετωπική με τη Νέα Δημοκρατία
Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ως αρνητική εξέλιξη την επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη δημοκρατία.
Η συζήτηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη επεκτάθηκε και στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στις επικρίσεις πως δίνει συναίνεση στον Κ. Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα που τις επανέλαβε, λέγοντας: «Θα συγκρουόμαστε μετωπικά με τη Ν.Δ. για την πορεία της χώρας, αλλά θα επιδιώκουμε τη συναίνεση σε μείζονα ζητήματα, όπως το δημογραφικό». «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε και δίνει αγώνα να γίνει ο δεύτερος πόλος και θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ.; Κανείς δεν πιστεύει ότι κάνουμε αυτή τη προσπάθεια για να συνεργαστούμε. Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται για να γίνει κυβέρνηση» υπογράμμισε.
Σχετικά με την αυξημένη επιρροή στο Κέντρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι είναι καθοριστικές οι πολιτικές που προτείνει και πως η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ