ΠΙΕΡΙΑ: Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Πιερίας – και όχι μόνο – ο αιφνίδιος θάνατος ενός 13χρονου αγοριού χθες το απόγευμα, στην παραλία των Αλυκών Κίτρους.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Το παιδί κατέρρευσε λίγα μόλις λεπτά αφότου μπήκε στο νερό, με τις προσπάθειες διάσωσης να αποδεικνύονται δυστυχώς μάταιες.
«Μπήκε στο νερό και σωριάστηκε» – Μάρτυρες περιγράφουν τη δραματική σκηνή
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, το τραγικό περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 17:30, όταν το παιδί – το οποίο βρισκόταν στην παραλία με τους γονείς του – μπήκε στη θάλασσα για να κολυμπήσει. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, φάνηκε να ζαλίζεται και να χάνει τις αισθήσεις του. Παρευρισκόμενοι λουόμενοι έσπευσαν να τον βγάλουν από το νερό και να του προσφέρουν πρώτες βοήθειες.
Ανάμεσά τους βρέθηκε γιατρός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει το παιδί με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ταυτόχρονα, ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ασθενοφόρο του οποίου έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά και μετέφερε τον 13χρονο στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών στα επείγοντα, το παιδί διαπιστώθηκε νεκρό.
Τι εξετάζει το Λιμενικό – Πιθανά τα παθολογικά αίτια
Την υπόθεση ερευνά το Γ’ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, υπό την εποπτεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο tilegrafimanews.gr αξιωματικός του Σώματος. Όπως διευκρινίζεται, δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας ή τραυματισμού από εξωτερική αιτία.
Η ιατροδικαστική εξέταση, που πρόκειται να διενεργηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου. Πρώιμες ενδείξεις δείχνουν πιθανή καρδιολογική επιπλοκή ή άλλη υποκείμενη παθολογική κατάσταση.
Σοκ στην τοπική κοινωνία – Στήριξη στην οικογένεια
Το σχολείο του παιδιού και η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής του Κίτρους βρίσκονται σε κατάσταση συγκλονισμού. Εκπαιδευτικοί και συμμαθητές δεν μπορούν να πιστέψουν το τραγικό γεγονός. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη επικοινωνήσει με την οικογένεια για ψυχολογική υποστήριξη και ενεργοποίηση σχολικού ψυχολόγου.
Ανησυχία για την πρόληψη αιφνίδιων περιστατικών – Έκκληση για ελέγχους
Το περιστατικό έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ανάγκη αυξημένης ιατρικής ετοιμότητας σε παραθαλάσσιες περιοχές, ιδίως όταν πρόκειται για ανήλικους και ευάλωτες ομάδες.
Σύμφωνα με στατιστικά της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, περισσότεροι από 80 νέοι ετησίως καταλήγουν αιφνίδια στην Ελλάδα από μη διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για προληπτικούς ελέγχους σε παιδιά και εφήβους που αθλούνται ή συμμετέχουν σε έντονη φυσική δραστηριότητα, ακόμη και στο πλαίσιο των διακοπών.
Το 13χρονο αγόρι άφησε πίσω του συγκλονισμένους γονείς και μια ολόκληρη κοινότητα σε πένθος. Οι έρευνες συνεχίζονται, όμως τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει την οδύνη μιας απώλειας που ήρθε τόσο απρόσμενα, μέσα στο κατακαλόκαιρο, δίπλα στη θάλασσα που έγινε τραγικό φόντο.
Μια ακόμη υπενθύμιση ότι, σε κάθε παραλία, κάθε καλοκαίρι, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι — και παρόντες.