Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 152 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τα οποία τα 43 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και τα 26 στην Αττική γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει μεγάλη. Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι μία ηλικιωμένη που νοσηλευόταν στην Αλεξανδρούπολη και ήταν θετική στον ιό, κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 212.
Αρχές και επιδημιολόγοι συνεχίζουν να κρούουν αδιαλείπτως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 963 σε σύνολο 5.421 από την αρχή της επιδημίας. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι σταθερά τριψήφιος. Ειδικότερα στις 4 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 121 κρούσματα κορωνοϊού, στις 5 Αυγούστου 124, στις 6 Αυγούστου 153, στις 7 151, ενώ σήμερα 152.
Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για παράδειγμα δήλωσε σήμερα ότι «η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά» αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.
«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μετά και την ανακοίνωση των 152 νέων κρουσμάτων σήμερα από τον ΕΟΔΥ, επισήμανε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές)».
Οι περιοχές που ανησυχούν
Σε συναγερμό πάντως είναι οι αρχές για την περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου σήμερα καταγράφηκαν 43 κρούσματα. Η περιοχή μπήκε στο επίκεντρο μετά από γάμο στους Αμπελόκηπους. Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων μάλιστα είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και στην αναβολή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα νέα ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για 50 κρούσματα σε εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων στη Χαλκιδική.
Οι κρατικές αρχές έχουν θέσει στο μικροσκόπιο ωστόσο τη Βόρεια Ελλάδα μετά την αύξηση κρουσμάτων, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Τέλος, άλλη εστία κορωνοϊού στη χώρα είναι και ο Πόρος όπου εντοπίστηκαν πάνω από 30 κρούσματα ενώ αναμένονται και αποτελέσματα τεστ και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, μετά από απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.
Κορωνοϊός: H γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων σήμερα Σάββατο
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ ως εξής:
είκοσι δύο κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
είκοσι έξι κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
σαραντατρία στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
ένα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
ένα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
πέντε στην Π.Ε. Έβρου,
τέσσερα στην Π.Ε. Ημαθίας,
ένα στην Π.Ε. Ικαρίας,
δύο στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
έξι στην Π.Ε. Καβάλας,
ένα στην Π.Ε. Καστοριάς,
δύο στην Π.Ε. Κέρκυρας,
ένα στην Π.Ε. Κιλκίς,
ένα στην Π.Ε. Κοζάνης,
ένα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
δέκα στην Π.Ε. Λάρισας,
δύο στην Π.Ε. Λέσβου,
τρία στην Π.Ε. Μαγνησίας,
τρία στην Π.Ε. Πέλλας,
δύο στην Π.Ε. Πιερίας,
τρία στην Π.Ε. Πρεβέζης,
ένα στην Π.Ε. Τρικάλων,
δύο στην Π.Ε. Φλώρινας,
τέσσερα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
δύο στην Π.Ε. Χανίων
Πηγή: iefimerida.gr