Άνοιξε και πάλι η αυλαία στη δίκη των κατηγορουμένων της Χρύσης Αυγής, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αρχίζει και πάλι τις συνεδριάσεις του.
Βουλευτές, αλλά και στελέχη του κόμματος κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η οποία σύμφωνα με το πολυσέλιδο κατηγορητήριο στρέφεται σε βάρος μεταναστών, αλλά και ιδεολογικών της αντιπάλων.
Συμπληρώνονται άλλωστε σε λίγες ημέρες 4 χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του μουσικού Παύλου Φύσσα, μίας δολοφονίας που πυροδότησε το τσουνάμι των εξελίξεων, των συλλήψεων και μίας μεγάλης δικαστικής έρευνας, η οποία ωστόσο, σε επίπεδο, δικαστηρίου, καθυστερεί για διάφορους λόγους.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε σήμερα ο υπάλληλος του δήμου Χαλανδρίου Θ. Πισιμίσης, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από μέλη της Χ.Α το 2014, σε μία διαδήλωση για την αποφυλάκιση των προφυλακισμένων στελεχών της.
[irp posts=”147394″ name=”Νεκρός βρέθηκε 4χρονος σε εγκαταστάσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού»”]
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, εκείνη την ημέρα, 50 με 60 άτομα φώναζαν συνθήματα για την αποφυλάκιση των κρατουμένων και όταν εκείνος αντέδρασε λέγοντας «ουστ από το Χαλάνδρι, πίσω στις τρύπες σας» ένας άνδρας στράφηκε σε βάρος του, λέγοντας του: «άντε μη σου γα…τον πατέρα», του χίμηξε και του έδωσε δύο μπουνιές. Ένας άλλος, του είπε: «τί θες; Θα σε ξεκοιλιάσουμε;», αλλά ο μπροστάρης τους, τους σταμάτησε. Το σκηνικό, όπως είπε, δεν διήρκεσε περισσότερο από 10 λεπτά, ενώ κανείς από τους περίοικους δεν αντέδρασε από φόβο. «Η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση πολιτικοστρατιωτική, και όχι μία οργάνωση που ο καθένας κάνει ότι θέλει» είπε ο μάρτυρας, ενώ υποστήριξε ότι δεν έκανε μήνυση, παρά μόνο μία καταγγελία στον δήμο.
Δύο χρόνια μετά
Η πρώτη ημέρα της δίκης των φερομένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν στις 20 Απριλίου του 2015 και από τότε έχουν γίνει 175 συνεδριάσεις, είτε στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ή στο εφετείο της Αθήνας.
Καθώς οι συνεδριάσεις πύκνωναν, ολοένα και λιγότεροι κατηγορούμενοι κάθονταν στο εδώλιο, ενώ οι βουλευτές της ΧΑ, δεν εμφανίστηκαν ποτέ ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντως, έχουν ήδη εξεταστεί τουλάχιστον 100 μάρτυρες, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, κάποιοι από τους οποίους ήταν μέλη της Χρύσης Αυγής και έδωσαν στοιχεία για την δράση της. Λόγω όμως της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα, οι 5 άνδρες δεν θα παρουσιαστούν στο ακροατήριο, αλλά θα καταθέσουν μέσω τηλεδιάσκεψης από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.