Την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το κυριακάτικο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» για 100 παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά θα διδάσκονται ουρντού, αγγλικά και αραβικά, ενώ την ίδια ώρα οι μητέρες των παιδιών θα μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
Το σχολείο θα στεγάζεται κάθε Κυριακή στο 144ο Δημοτικό Σχολείο στα Σεπόλια, το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο Αθηναίων για το σκοπό αυτό, έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 10 πμ με μια εκδήλωση υποδοχής των παιδιών.
Σημειώνεται ότι το σχολείο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τα μαθήματά του στις 29 Οκτωβρίου, ωστόσο η έναρξη αναβλήθηκε λόγω απειλών που εξαπέλυσαν μέλη της Χρυσής Αυγής.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, «αποφασίσαμε να αναβάλουμε την έναρξη των μαθημάτων για να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Θα αρχίσουμε στις 12 Νοεμβρίου με μία γιορτή, όχι με μίσος ούτε με φωνές. Αυτή την εικόνα θέλουμε να περάσουμε, ενός κόσμου ανθρώπινου, με αγάπη».
Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου, καταγγέλλει ότι «η αντίδραση ήταν κατευθυνόμενη από τη Χρυσή Αυγή και τα μέλη της προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από δήθεν αγανακτισμένους γονείς».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «στηρίζουμε το δικαίωμα των παιδιών να έχουν διδασκαλία στη μητρική τους γλώσσα και της οικογένειάς τους να μάθει ελληνικά.
Αυτό θα έπρεπε να το οργανώνει το ίδιο το δημόσιο σχολείο και είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει το κράτος». Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί την Κυριακή στην έναρξη των μαθημάτων σε συγκέντρωση καλωσορίσματος των παιδιών έξω από το σχολείο.
Η Πακιστανική Κοινότητα ξεκίνησε τη λειτουργία σχολείου εκμάθησης της μητρικής γλώσσας των παιδιών πριν από δέκα χρόνια, αρχικά σε κτίριο που παραχώρησε ο δήμος Ρέντη, όπου έκαναν μαθήματα περίπου 30 παιδιά, και μετά στον πολιτιστικό χώρο της Κοινότητας στο Περιστέρι. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Τζαβέντ Ασλάμ, η αύξηση του αριθμού των παιδιών που σήμερα υπολογίζονται σε 100 οδήγησε την Κοινότητα στην απόφαση να αναζητήσει μεγαλύτερο χώρο και να ζητήσει τελικά την παραχώρηση του 144ου Δημοτικού από το δήμο Αθηναίων. Ο κ. Ασλάμ διευκρινίζει επιπλέον ότι όλα τα παιδιά που παρακολουθούν το κυριακάτικο σχολείο είναι κανονικά ενταγμένα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπου διδάσκονται ελληνικά.
«Ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί τα σχολεία, για τις ώρες εκτός λειτουργίας τους, σε όποιο σύλλογο το ζητήσει. Το σχολείο είναι για εμάς ένα εργαλείο ώστε να αποτελεί κομμάτι της γειτονιάς και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους», παρατηρεί ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
Ο κ. Παπαγιαννάκης εξηγεί, επίσης, ότι η Πακιστανική Κοινότητα, όπως και κάθε φορέας στον οποίο παραχωρείται το σχολείο «υπογράφουν συμφωνητικό, για να αναλάβουν την καθαριότητα και τη φύλαξη του χώρου για όσες ώρες τον χρησιμοποιούν».
Η αντιδήμαρχος για το Παιδί, του Δήμου της Αθήνας, Μαρία Ηλιοπούλου, τονίζει από την πλευρά της ότι «παραχωρήσαμε το χώρο του σχολείου όχι μόνο γιατί είναι αρμοδιότητά μας, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι πρέπει τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας και μετέχουν της ελληνικής παιδείας, να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και οι μαμάδες την ίδια ώρα να διδάσκονται ελληνικά».
Όπως διευκρινίζει η ίδια, το σχολείο παραχωρήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή και της σχολικής επιτροπής του 144ου δημοτικού. «Επιπλέον, έγινε συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων, όπου παραβρεθήκαμε και οι τρεις αντιδήμαρχοι για να τους ενημερώσουμε και να τους καθησυχάσουμε και τελικά ο Σύλλογος εξέδωσε ψήφισμα θετικό για την παραχώρηση».
Η κ. Ηλιοπούλου προσθέτει ότι «ως δήμος Aθηναίων είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δημόσιο χώρο και το χώρο του σχολείου».
Και οι δύο αντιδήμαρχοι δηλώνουν ότι θα παραστούν την Κυριακή στη γιορτή έναρξης των μαθημάτων για να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Πακιστανικής Κοινότητας.
Οι φωτογραφίες είναι από παλιότερα μαθήματα και εκπαιδευτικές δράσεις της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», που παραχώρησε η Κοινότητα για χρήση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
iefimerida.gr