Σε τρεις, βασικά, τομείς του κυβερνητικού έργου περιορίζονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αναγκαίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και οι συνακόλουθες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις.
Του Χρήστου Υφαντή
Πρόκειται για την επικοινωνία, την οικονομία και τον τομέα απασχόληση – ανεργία και οι παρεμβάσεις δεν θα έχουν επιτιμητικό για τους νυν αρμόδιους χαρακτήρα, αλλά θα αποβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση του κυβερνητικού έργου με τη συμμετοχή, είτε ειδικών από την αγορά, είτε βουλευτών που συμπυκνώνουν στο βιογραφικό τους ειδικά προσόντα.
Κορυφαία επιλογή η ανασύνθεση (έτσι λέγεται) του οικονομικού επιτελείου υπό τον κ. Σταϊκούρα, ώστε αυτό να καταστεί ευέλικτο και ικανό να ανταποκριθεί στις τεράστιες για τα ελληνικά δεδομένα προκλήσεις ρου άμεσου μέλλοντος. Η σημερινή σύνθεση του υπουργείου κρίνεται «μη αποτελεσματική στον βαθμό που χρειάζεται» και στη λογική αυτή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πλην των αλλαγών στον τομέα των υφυπουργών, η διαμόρφωση «ειδικού υπουργικού σχήματος» για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πακέτων.
Ο κ. Σταϊκούρας είναι αμετακίνητος, καθώς διαθέτει, εκτός όλων των άλλων, την έξωθεν καλή μαρτυρία των «ξένων», που νοιώθουν ασφαλείς όταν συνεργάζονται μαζί του και ικανοποιημένοι από το αίσθημα νοικοκυρέματος που διακρίνει τον υπουργό σε κάθε βήμα του και χαρακτηρίζει κάθε απόφαση του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ότι ο κ. Σταϊκούρας χρειάζεται ενίσχυση, ώστε να μην «χαθεί και ο ίδιος» στις νέες υποχρεώσεις του και στην προοπτική αυτή θα ρίξει μεγάλο βάρος η κυβέρνηση. Οι αντικαταστάσεις των συνεργατών του κ. Σταϊκούρα λέγεται ότι είναι βέβαιες, αλλά το τελικό σχήμα που θα επιλεγεί για το υπουργείο δεν έχει κλείσει ακόμη.
Στον τομέα «απασχόληση – ανεργία» οι πάντες προεξοφλούν την αντικατάσταση του κ. Βρούτση και μάλιστα στοιχηματίζουν στην προοπτική αυτή. Η αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει την αλλαγή στο υπουργείο, αλλά εσχάτως νέες ιδέες έρχονται να μετριάσουν την ένταση των προγνωστικών.
Ο κ. Βρούτσης δεν είναι στην έξοδο, ούτε καν κοντά σε αυτή. Μπορεί η ιστορία με τα vouchers να θόλωσε για λίγο την εικόνα του, αλλά η παράδοση που έχει δημιουργήσει στο συγκεκριμένο υπουργείο (ήταν στην ίδια θέση και με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά) και η εξαιρετική σχέση που έχει (και αυτός) με τους «ξένους» ενισχύουν καθημερινά τις πιθανότητες παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Κυκλαδίτης υπουργός θεωρείται (είτε αυτό αρέσει, είτε όχι) «αυθεντία» σε θέματα απασχόλησης, τα χειρίστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα με επιτυχία, οι χειρισμοί του ήταν σύμφωνοι με τις προτεραιότητες των «ξένων» σε πολύ δύσκολες συνθήκες και για τους λόγου αυτούς δύσκολα θα απομακρυνθεί από ένα υπουργείο με τεράστιο όγκο δουλειάς και με πολύ μεγάλη έκταση παρεμβάσεων στην ελληνική κοινωνία.
Στα παραπάνω προσθέστε και τη συγκυρία και τα όσα αναμένονται, λόγω ύφεσης, στον τομέα της ανεργίας στο επόμενο χρονικό διάστημα κι έχετε μπροστά σας την εικόνα ενός υπουργείου – παγίδας, καθόλου ελκυστικού και εξαιρετικά δύσκολου στη διαχείριση του. Ένας αντικαταστάτης του κ. Βρούτση σήμερα στο υπουργείο «θα κάνει τρεις μήνες να καταλάβει που είναι η πόρτα εισόδου», όπως έλεγε παλιός κοινοβουλευτικός.
Στην επικοινωνία οι εξελίξεις δείχνουν, λίγο ως πολύ, να έχουν οριστικοποιηθεί. Ο κ. Πέτσας τα πήγε αρκετά καλά σε μια θέση ειδικών συνθηκών», έχοντας απέναντι του την «συμπαθή τάξη» των δημοσιογράφων και των εκδοτών, αλλά φαίνεται ότι και ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι σε μια αλλαγή υπουργείου για να μυρίσει άλλον αέρα…
Αν εγκαταλείψει τη θέση του αυτό θα συμβεί με τη δική του συναίνεση, καθώς ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται απόλυτα και δεν κρίνει ότι χρειάζεται να τον αλλάξει. Ο ίδιος, ο κ. Πέτσας είναι που βγάζει μια αίσθηση κούρασης από όσα διαχειρίστηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ δείχνει να είναι επηρεασμένος από τις εναντίον του επιθέσεις για τα ζητήματα της επικοινωνιακής αντιμετώπισης της πανδημίας.
Αν ο πρωθυπουργός συμφωνήσει στην αντικατάσταση του κ. Πέτσα τότε θα συζητηθεί το πρόσωπο στην επικοινωνία της κυβέρνησης που θα αναλάβει να βγάλει το φίδι από την τρύπα στο πολύ δύσκολο φθινόπωρο και με τεράστια θέματα σε εξέλιξη.
Μεταξύ ενός εκπροσώπου «από το σινάφι», όπως θα ήθελαν οι δημοσιογράφοι, κι ενός «τεχνοκράτη της επικοινωνίας», όπως συνιστούν οι κορυφαίοι του Μαξίμου η επιλογή δεν έχει γίνει ακόμη.
Αλλαγές είναι πιθανό να προκύψουν σε παραπληρωματικούς τομείς του κυβερνητικού έργου, δηλαδή σε υπουργεία χωρίς την προβολή των κορυφαίων, αλλά αυτές εκτιμώνται ως ισορροπιστικές ανάμεσα στις ομάδες πίεσης του κόμματος και στην τεχνοκρατική εκδοχή του κυβερνητικού σχήματος και δεν επηρεάζουν την συνολική εικόνα της κυβέρνησης.
Ο τουρισμός είναι ένα από αυτά τα υπουργεία στα οποία θα μπορούσε να προκύψει αλλαγή προσώπων, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο. Τώρα που ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και η κατάσταση θυμίζει μάχη για την προσέλκυση τουριστικών πακέτων από τις συνδεδεμένες χώρες μια αλλαγή θα έθετε σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια εκτιμούν κύκλοι του Μαξίμου, χωρίς πάντως να ξεχνούν ότι στον τομέα αυτό έπρεπε και μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πιο γρήγορα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Lykavitos.gr