Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθούν νέα, πιο αυστηρά μέτρα όπου χρειάζεται.
Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αττική. Το Λεκανοπέδιο χθες κατέγραψε και πάλι τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, από αυτά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 1.067 νέων κρουσμάτων, 532 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 129 στο κέντρο της Αθήνας. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων ωστόσο προέκυψε και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (101), όπου η διασπορά μοιάζει αυξημένη τις τελευταίες ημέρες.
Τι εξετάζεται για Αττική, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν και αυτές αυξημένο ιικό φορτίο, με το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown (απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00) να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πάντως, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων».
Από την άλλη, στην περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν το ίδιο μέτρο μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα, στις σκέψεις τους φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο και έλεγχο με SMS στο 13033. Σημειώνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα χαρακτήρισε «έξυπνη λύση» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, μιλώντας στο Mega τάχθηκε κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 για την Αττική, ζητώντας να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Πάντως, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και κυβερνητικά στελέχη, το φαινόμενο είναι δυναμικό και τα δεδομένα -άρα και οι αποφάσεις- μπορούν να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αλλάξουν χρώμα στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, γεγονός που μεταφράζεται και σε αυστηρότερα μέτρα.
«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σήμερα το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
Κλειστό λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές
Ενα άλλο μέτρο που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι και φαίνεται πως θα προτείνουν στην κυβέρνηση είναι το κλείσιμο του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές. Ενα μέτρο που αναμένεται να πλήξει σημαντικά τον κλάδο, ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία».
Γι’ αυτό και προτείνουν να κλείσει εντελώς το λιανεμπόριο και να μη δουλέψει ούτε με click away ή click in shop το επόμενο διάστημα στις «κόκκινες» περιοχές. Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται έμφαση στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, στο μέτρο πάντα που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σκέψεις για περιορισμό στις μετακινήσεις
Η κινητικότητα του πληθυσμού είναι αυτή που ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς με τα καταστήματα να λειτουργούν και τον κόσμο να μετακινείται συνεχώς και για λόγους εργασίας, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει προς το χειρότερο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά και έτσι σκέφτονται να προτείνουν περιορισμό και όριο στις εξόδους. «Πρέπει να κοπούν τα ”σούρτα-φέρτα”, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και ως προς τους λόγους για να φύγει κάποιος από το σπίτι», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ενα κεφάλαιο που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς είναι το ζήτημα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείων, και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις για να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες -όπως ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος- έχουν τονίσει πως είναι υποστηρικτές του.
Στην επιτροπή υπάρχουν πάντως και αντίθετες γνώμες, ενώ και η κυβέρνηση από την πλευρά της τονίζει πως τα σχολεία είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία. Στις σκέψεις τους είναι να προτείνουν να κλείσουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν σήμερα. Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε χθες πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο των σχολείων. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στο Mega τονίζοντας πως το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί έσχατη λύση.
Πηγή: iefimerida.gr