Τα πρώτα τηλεφωνήματα στους αρχηγούς θα γίνουν την Δευτέρα και τα ραντεβού αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας, καθώς θα ακολουθήσει ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο κορυφής των 27.
Δεδομένης της συγκυρίας, είναι πιθανό στο τραπέζι των συζητήσεων να μπει και το μεταναστευτικό, και η Αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς οι συζητήσεις στην επιτροπή είναι ήδη σε εξέλιξη.
Οι ελπίδες της κυβέρνησης για μια συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται πάντως να εξανεμίζονται, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητά καμία άλλη λύση πέραν εκείνης που είχε διαμορφωθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον τότε ΓΓ Κώστα Πουλάκη- που προβλέπει ότι οι ψήφος των ομογενών δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- σχέδιο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει προσβλητικό και απαράδεκτο.
Με δεδομένο ότι για να περάσει από την Βουλή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απαιτούνται 200 ψήφοι, και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι θα το καταψηφίσουν, οι ελπίδες για πρόοδο είναι από περιορισμένες έως ελάχιστες.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο αναζήτησης συναίνεσης, θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις των μικρότερων κομμάτων (ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση) και σε περίπτωση αποτυχίας, να χρεώσει στους αρνητές- και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ- το κόστος του «όχι» στην ψήφο των αποδήμων.
Οι άτυπες επαφές των κομμάτων
Ούτως η άλλως οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο, αφού θα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και εκτός από την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ετοιμάζεται να έρθει προς διαβούλευση και ο νέος εκλογικός νόμος. Στα δημοσιογραφικά γραφεία πολλά ακούγονται και λέγονται για άτυπες επαφές των κομμάτων, κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει.