Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2015 «ξεπληρώνει» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων, σύμφωνα με το Politico.
Παράλληλα, το αμερικανικό πολιτικό περιοδικό υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο οι Ευρωπαίοι προσέφεραν οικονομική χείρα βοηθείας στον πρωθυπουργό και σήμερα εκείνος πληρώνει το «γραμμάτιο».
Στη σημερινή στήλη του Politico “Brussels Playbook” ο συντάκτης περιγράφει τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, τονίζοντας πως δεν ήταν λίγες οι επισκέψεις ξένων πρωθυπουργών αλλά και της Γερμανίδας καγκελαρίου για να πείσουν και τις δύο πλευρές για την αναγκαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναλυτικά, αναφέρεται πως η ώρα του «ξεπληρώματος» ήρθε: «Σύμφωνα με αξιωματούχους, αρκετοί πρωθυπουργοί (και καγκελάριοι) της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια τους προηγούμενους μήνες για να πείσουν και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ο Γιούνκερ παρενέβη επίσης για να «κάνει τα μαγικά του» σε αρκετές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της φοράς που είπε το 2015 στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ η χώρα του βρισκόταν στο έλεος της οικονομικής κρίσης, ότι ο Τσίπρας θα είχε κάποια μέρα την ευκαιρία να «ξεπληρώσει» το πρόγραμμα διάσωσης που ετοιμαζόταν».
Ακόμη, όπως αναφέρεται στη στήλη, για τον πρωθυπουργό έφτασε η ευκαιρία για το «ξεπλήρωμα».
«Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αισιόδοξες για την επανεκλογή του Τσίπρα στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα μέσα στο έτος, ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια καλή θέση στα βιβλία της ιστορίας. Καθόλου μικρό κατόρθωμα, ειδικά για έναν πολιτικό που δυσκολεύτηκε να γίνει πρωθυπουργός.
Σε αναφορά για την Νέα Δημοκρατία, ο συντάκτης επισημαίνει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, που πρεσβεύει τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο στην προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές, εφόσον – σημειώστε την διακριτική προϋπόθεση – «τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία ένταξης».
Τέλος, το Politico, σχολιάζοντας την επόμενη μέρα για τα Σκόπια αναφέρει πως πλέον η γειτονική χώρα μπορεί να περιμένει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, καθώς όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, «θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει το προσεχές διάστημα».