Σάββατο, 17 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Αρχισαν οι τριβές, μετά την αλλαγή ονομασίας!

TechTeam από TechTeam
27/01/2019 13:14
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μόλις στα πρώτα 24ωρα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή άρχισαν οι τριβές για τη χρήση του νέου ονόματος της γειτονικής χώρας, το «Βόρεια Μακεδονία» για το οποίο χρειάστηκαν τόσες διαπραγματεύσεις ή το… σκέτο Μακεδονία, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Και όλα δείχνουν το δεύτερο.

Αν και κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν τη «Βόρεια Μακεδονία»- με πρώτο το Ισραήλ που έκανε τη σχετική αλλαγή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας της Παρασκευή, ενώ και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει τη νέα ονομασία- κάποιοι επιμένουν στο σκέτο «Μακεδονία». Πρώτος από όλους, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, μετά την κύρωση της Συμφωνίας στην Αθήνα- γινόταν αναφορά στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά και σε «μακεδονο-ελληνική λύση». Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί του Σαββάτου, ο Ζάεφ επανήλθε με ανάρτησή του στο Twitter, όπου και πάλι υπήρχε η αναφορά σε «Μακεδονία». «Η Μακεδονία είναι κομμάτι του δημοκρατικού κόσμου. Οι επενδυτές ξέρουν ότι τώρα έχουμε μια σταθερή και ασφαλή χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ομως, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση των Σκοπίων που επιμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και όχι του νέου ονόματος. Και η Αγκυρα στην πρώτη της αντίδραση για την κύρωση της Συμφωνίας ακολούθησε την ίδια γραμμή. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλωσορίζοντας αυτό το βήμα, «πανηγύρισε» ότι ξεπεράστηκε το εμπόδιο «για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΝΔ: Καταρρέουν οι εκτιμήσεις Τσίπρα- Κοτζιά

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της κυβερνητικής υπογραφής, καταρρέουν οι «δήθεν βαθυστόχαστες» εκτιμήσεις των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά, για τη στάση της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα αγνοεί επιδεικτικά το “Βόρεια Μακεδονία” και επιχαίρει για την επικείμενη ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται η στενή συνεργασία Άγκυρας-Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ. Προφανώς όχι προς όφελος των ελληνικών προτεραιοτήτων στα ζητήματα ασφάλειας. Ποια θα είναι η στάση των Σκοπίων εντός ΝΑΤΟ για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος; Ενα είναι σίγουρο: Μια δύσκολη περίοδος για τα ελληνικά συμφέροντα άρχισε», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα Σκόπια δεν θα τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δεν τήρησαν ούτε την ενδιάμεση συμφωνία.

«Οποιος νομίζει ότι οι Σκοπιανοί θα τηρήσουν τη Συμφωνία», είναι αφελής, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Με βάση τη Συμφωνία, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως Μακεδόνες τους Σκοπιανούς. Από την ώρα που ψηφίστηκε, αισθάνομαι σαν άρρωστος», συμπλήρωσε.

ΥΠΕΞ: Να πάψει η ΝΔ να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα

Απαντώντας στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσαν τη ΝΔ «να πάψει να αναζητά φόβητρα σε μια μικρή βόρεια χώρα για να τροφοδοτήσει σκοπίμως αναχρονιστικούς εθνικισμούς».

«Ξέρουμε πολύ καλά πώς αποκαλεί η Τουρκία τη γείτονα τόσο χρόνια διαχείρισης του ονοματολογικού από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να δούμε αν θα πέσει μέσα ο κ. Κουμουτσάκος και θα συνεχίσει με αυτήν την ονομασία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρουμε επίσης πώς αναπτύχθηκαν οι σχέσεις πΓΔΜ-Τουρκίας τα περασμένα χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Γιαλουρίδης: Το «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι μόνο… ταμπελάκι

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί η άποψη που εξέφρασε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα υπάρχει μόνο στις διεθνείς συναντήσεις, αλλά οπουδήποτε αλλού η χώρα θα είναι «Μακεδονία».

«Στο “ταμπελάκι” στις διεθνείς συναντήσεις θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Στη γλώσσα, τη διεθνοπολιτική, δηλαδή, στην επαφή, στην παρουσία στα διεθνή media θα είναι “μακεδόνες”, με ελληνική υπογραφή πλέον. Υπήρξε, μέσα από τη Συμφωνία, εκχώρηση γλώσσας και ιθαγένειας», δήλωσε στο ΑΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Σε επίπεδο αντιπροσωπειών θα υπάρχει το ταμπελάκι, όπου θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αναγκαστικά, δηλαδή, στις διεθνείς συναντήσεις, τις επίσημες. Αλλά στην πολιτική χρήση του όρου, που είναι πολύ πιο συχνή, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ, παντού θα είναι “Μακεδονία”. Θα είναι μια παρουσία ταυτότητας “μακεδονικής” διεθνώς. Τα κράτη είναι φορείς ταυτοτήτων», εξήγησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν ήταν αναγκαία για να κερδίσει η χώρα την επικοινωνία και την οικονομική της παρουσία στα Σκόπια.

«Για τα Σκόπια σημαίνει μια διεθνή νομιμοποίηση, που παρέχεται από την Ελλάδα, που είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της χώρας αυτής, την ευρωπαϊκή προοπτική της και την οικονομική ανάπτυξη της. Η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε, γιατί ούτως ή άλλως είχαμε μια καλή σχέση με τα Σκόπια, πάντοτε, από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα. Δεν ήταν αναγκαία η Συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσουμε την επικοινωνία και την οικονομική μας παρουσία στα Σκόπια, αυτή υπήρχε πάντοτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: ΝΕΑΟΝΟΜΑΣΙΑΠΡΕΣΠΕΣ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Αγρότες – ΑΠΟΦΑΣΗ: Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αλλαγές σε ΟΣΔΕ, ΑΤΑΚ και ενισχύσεις

14/01/2026 | 16:11
Featured

ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ το ανύπαρκτο κράτος για αυτές τις ντροπιαστικές εικόνες;

04/12/2025 | 19:22
Featured

Άγριο φονικό στον Νέο Κόσμο: Ο 29χρονος με το βίαιο παρελθόν, οι τρεις προηγούμενες επιθέσεις και η θανατηφόρα καταδίωξη

19/11/2025 | 13:02
Featured

Αχαΐα τραγωδία: Νεκρό 3χρονο αγοράκι στην αγκαλιά του 25χρονου συγγενή του – Οι λεπτομέρειες που συγκλονίζουν 

12/11/2025 | 12:57
Load More
Επόμενο Άρθρο

Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν! Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας για βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026: Η Μεγάλη Ανατροπή  και το «Μπαράζ» Αναδρομικών έως 4.500 Ευρώ

    224 shares
    Share 90 Tweet 56
  • Γκάλοπ: Τι λένε οι πολίτες για το κόμμα Καρυστιανού – Το 22% θα την ψήφιζε

    120 shares
    Share 48 Tweet 30
  • Βίντεο – ντοκουμέντο από το Ιράν: Αστυνομικοί εκτελούν διαδηλωτή στο δρόμο

    101 shares
    Share 40 Tweet 25
  • ΟΣΔΕ 2024–2025: 815.000 μπλοκαρισμένα αγροτεμάχια, αγρότες σε αναμονή – ΟΠΕΚΕΠΕ, monitoring και πληρωμές στο όριο

    138 shares
    Share 55 Tweet 35
  • Γιορτή σήμερα 17 Ιανουαρίου, εορτολόγιο: Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Χαμός στον «αέρα» με τον Βαρουφάκη: «Δεν αλλάζω τη δήλωση για το ecstasy» – «Αυτά που λέτε είναι η χαρά του διακινητή»

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • ΚΑΙΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ-Τετραήμερο ουκρανικό ψύχος: Χιόνια χαμηλά, βοριάδες 9 μποφόρ και πτώση 10°C

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch