Η χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση, που τόσο επιχειρηματίες όσο και οι πολίτες περίμεναν και ζητούσαν, ξεκίνησε, σήμερα στις 06.00.
Συγκεκριμένα, από σήμερα και -τουλάχιστον- μέχρι τις 7/2, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο.
Οι περιορισμοί που παραμένουν
Ωστόσο, εκείνο που δεν άλλαξε είναι η καθήμενη διασκέδαση, αφού η Επιτροπή Ειδικών δεν έδωσε το «πράσινο φως» για όρθιους στη διασκέδαση, με τον περιορισμό περί καθήμενων πελατών (με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι) να μένει ως έχει, προς το παρόν.
Φυσικά, συνεχίζει να ισχύει κανονικά ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.
Επίσης, παραμένει και το μέτρο αναφορικά με την πληρότητα των γηπέδων (στο 10% της χωρητικότητας), αλλά θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, τα μέτρα αυτά ελήφθησαν με βάση τα νέα δεδομένα που έχουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα, με αποτέλεσμα «να αποφασίσουμε την αποκλιμάκωση».
Παράταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είχε ισχύ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αυτό παρατείνεται έως και τις 7 Φεβρουαρίου και αφορά όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Το ΦΕΚ με τα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα
Το Σάββατο, μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα και το ΦΕΚ με το ποια μέτρα κατά του κορωνοϊού θα ισχύουν από σήμερα, θεσπίζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας την περασμένη Πέμπτη.
Η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.