Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά -Σε απαγορευμένη λέξη εξελίσσεται το «ρεβεγιόν» καθώς όλοι οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου ενόψει των εορτών και προειδοποιούν ότι τυχόν παράκαμψη των αυστηρών μέτρων προστασίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αναζωπύρωση των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του 2021.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση παράλληλα με τον σχεδιασμό για το πρόγραμμα εμβολιασμού που αρχίζει στις 27 Δεκεμβρίου, ρίχνει το βάρος στις «κόκκινες περιοχές» επιβάλλοντας τοπικά λοκντάουν όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και προειδοποιώντας ότι τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν αν χρειαστεί.
Μιλώντας, το πρωί του Σαββάτου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι οι φετινές γιορτές πρέπει να παραμείνουν αυστηρά οικογενειακές υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και σε συγκεντρώσεις στο σπίτι μας πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας. «Ας μην χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν. Δεν πρέπει να υπάρχει γενικώς συσσώρευση κόσμου. Στους κλειστούς χώρους είναι πρόβλημα η συσσώρευση. Σε ένα κλειστό χώρο, ακόμη και ένας θετικός και με μάσκα θα το μεταδώσει. Είναι υπερμεταδότης», τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να συνεχιστούν οι θυσίες. Πραγματικά υπολογίζουμε ότι θα είναι για 1-2 μήνες».
Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής νανοτεχνολογιίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης τόνισε ότι τον ανησυχεί ο μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων και υπογράμμισε ότι η μεγάλη κινητικότητα προκαλεί αύξηση λοιμώξεων. «Δεν χρειάζονται ούτε ρεβεγιόν, ούτε συγκεντρώσεις. Η ανάμειξη οικογενειών αυξάνει την κινητικότητα και δημιουργεί υπερλοιμώξεις. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Μετά τις διακοπές των εορτών θα εκτιμήσουμε την κατάσταση», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Μαγνησία, η Χίος, η Αχαϊα, η Θάσος και η Λάρισα που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και τόνισε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης την περίοδο μετά τις γιορτές. ««Η περίοδος η δύσκολη είναι ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα όπου ο καιρός θα είναι και χειρότερος. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Αυξάνει την μεταδοτικότητα του ιού», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας απέκλεισε, για άλλη μια φορά, την πιθανότητα αλλαγής στο ωράριο κυκλοφορίας ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει περίπτωση αυστηροποίησης των μέτρων αν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. «Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι έκκληση σε όλους του Ευρωπαίους να μείνουν στα σπίτια τους τις γιορτές απηύθυνε με επιστολή του ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. «Καθώς οι οικογένειες αναζητούν τρόπους να περάσουν τις γιορτές, έχω μια τελευταία έκκληση: Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ όσων σας επιτρέπεται να κάνετε από τις Αρχές και τι πρέπει να κάνετε. Το ασφαλέστερο πράγμα σήμερα είναι να μείνετε σπίτι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Κλούγκε.
Η χώρα «θωρακίζεται» με μαζικά rapid test
Οπως ανακοίνωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ξεκινούν στη χώρα τυχαιοποιημένοι έλεγχοι για τον ιό σε όλη την επικράτεια, ώστε να περιοριστούν οι συρροές κρουσμάτων, να εντοπίζονται περισσότερα ασυμπτωματικά κρούσματα και να υπάρχει μεγαλύτερη πρόληψη.
Στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα. Τα συγκεκριμένα τεστ θα είναι αντιγονικά. Ετσι θα υπάρχει καλύτερη εκτίμηση της ασυμπτωματικής διασποράς στην κοινότητα, ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» στον περιορισμό των μολύνσεων στη χώρα.
12.000 τυχαιοποιημένα τεστ κορωνοϊού την ημέρα
Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης που ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, τη Δευτέρα θα ανοίξει αυτή η νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορεί, όποιος επιθυμεί, να δηλώνει συμμετοχή για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Την επόμενη ημέρα η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί να προσέλθει σε ένα από τα κέντρα για τεστ κορωνοϊού.
Στον τυχαιοποιημένο έλεγχο θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι, με μια «πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση», όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Αυτή αφορά όλους όσοι έχουν συμπτώματα κορωνοϊού. Εκείνοι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους θα πρέπει να προσέρχονται αυτοβούλως και αμέσως για τεστ, γιατί το σύστημα ίσως να μην τους επιλέξει για έλεγχο.
Πώς θα καλούνται οι πολίτες για το τεστ κορωνοϊού
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, για να λάβει κάποιος μέρος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία σε μια φόρμα που θα υπάρχει στην πλατφόρμα. Επειτα, με SMS στο κινητό θα γίνεται η επαλήθευση της αίτησης για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Το SMS επαλήθευσης δεν είναι αποδεικτικό επιλογής. Αν κάποιος επιλεγεί θα λάβει νέο SMS, που θα το επιβεβαιώνει.
Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο. Οποιος λάβει μέρος θα του δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς το διαγνωστικό κέντρο, αλλά και τρίωρη αποχή από την εργασία του. Οπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται. ΠΗΓΗ iefimerida.gr
Η παρουσίαση για το σχέδιο του υπουργείο Υγείας : testing_project