Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2021 : Γέμισμα γαλοπούλας , δώρα και χριστόψωμο – Η συνταγή του Τζ. Όλιβερ.
Το βράδυ των Χριστουγέννων η συνταγή που κυριαρχεί στο τραπέζι είναι εκείνη για τη γεμιστή γαλοπούλα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Καλοψημένη και ζουμερή, με εξαιρετική τραγανή πέτσα, είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο για το βράδυ του ρεβεγιόν. Ακόμη και αν φέτος θα είμαστε λιγότεροι, ένα ωραίο γεύμα δεν είναι ποτέ ευκαταφρόνητο.
Ο Τζέιμι Όλιβερ έχει την πιο ακαταμάχητη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα. Το μυστικό με τα ρολάκια μπέικον στα μπούτια, αλλά και η επάλειψη της γέμισης κάτω από την πέτσα θα κάνει το γεύμα ακαταμάχητο.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Επειδή η γαλοπούλα είναι μεγάλο πτηνό, καλό είναι να υπολογίζουμε τον χρόνο ψησίματος. Υπολογίστε 20 λεπτά ανά μισό κιλό κρέατος κατά το ψήσιμο. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει πως θα χρειαστεί ώρα για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Επίσης, σημειώνει το iefimerida.gr, εξετάστε το ενδεχόμενο να τσεκάρετε αν έχει ψηθεί το πουλί παρατηρώντας τα υγρά του, καθώς ψήνεται. Όσο πιο διαυγή βγαίνουν, τόσο πιο κοντά είμαστε στο τέλειο αποτέλεσμα ψησίματος.
Υλικά
Γαλοπούλα ολόκληρη (4 με 4,5 κιλά)
1 κλωνάρι φρέσκο φασκόμηλο
12 φέτες μπέικον
1 κεφάλι σκόρδο
4 μέτρια κρεμμυδάκια ξερά
2 στικ σέλερι
1 φλιτζάνι του καφέ ψίχα ψωμιού
1 χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα
300 γρ. κιμά χοιρινό
1 λεμόνι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 αυγό
12 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
2 καρότα
1 μεγάλο πορτοκάλι
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
1.2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο πιο δυνατό.
Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε μια ιδέα ελαιόλαδο. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου και ρίχνουμε στο τηγάνι με 6 φέτες μπέικον.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και ένα κρεμμύδι. Καθαρίζουμε το σέλερι από τις ίνες και ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Σοτάρουμε ελαφρά, να πάρουν χρώμα, και αποσύρουμε από τη φωτιά,
Προσθέτουμε το ψωμί τριμμένο και, αφού κρυώσει, συμπληρώνουμε τα βερίκοκα ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε. Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε το χοιρινό, το ξύσμα ενός λεμονιού, το αυγό χτυπημένο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τις υπόλοιπες φέτες μπέικον στη μέση και μια ακόμη σκελίδα σκόρδο σε φετάκια. Τοποθετούμε ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και μια φέτα σκόρδο στην άκρη μιας φέτας μπέικον και τυλίγουμε σε ρολάκι. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια μπέικον (12).
Τρυπάμε τα μπούτια της γαλοπούλας και γεμίζουμε τις τρύπες με τα ρολάκια μπέικον. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια που μένουν και κόβουμε στη μέση. Χοντροκόβουμε και το καρότο.
Σκουπίζουμε καλά τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας και βάζουμε σε ξύλο κοπής, με τον λαιμό να κοιτά προς το μέρος μας. Με προσοχή, περνάμε το χέρι μας κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας να ξεκολλήσει από το κρέας, χωρίς να τρυπήσει ή να βγει τελείως.
Απλώνουμε μέρος της γέμισης με προσοχή κάτω από την πέτσα του πουλιού. Βάζουμε το πορτοκάλι στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ώστε να μαλακώσει και το βάζουμε στην κοιλιά του πουλιού.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί και αλείφουμε καλά την επιφάνειά της με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.
Απλώνουμε τα λαχανικά, κρεμμύδια και καρότα γύρω από το πουλί, τις σκελίδες σκόρδου που απομένουν και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 4 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά να πάρει χρώμα.
Σηκώνουμε προσεκτικά το πουλί και το ακουμπάμε σε ξύλο κοπής να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, για τουλάχιστον μία ώρα ακόμη.
Λίγο πριν η γαλοπούλα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, στραγγίζουμε τα υγρά της από το ταψί σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το αλεύρι και τον ζωμό. Αφήνουμε να πάρει βράση σε υψηλή θερμοκρασία και, όταν αρχίσει να πήζει, περνάμε από σίτα σε μπολ.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα και περιχύνουμε στο πιάτο με τη σάλτσα.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2021 : Γέμισμα γαλοπούλας , δώρα και χριστόψωμο – Πώς θα φτιάξετε το πιο ωραίο χριστόψωμο
Αυτό το ψωμί αφιερώνεται στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση. Αυτή είναι και η βάση της λατρευτικής ψυχολογίας από πανάρχαιους χρόνους της ελληνικής φυλής που βεβαίως έχει προσαρμοστεί στη νεότερη θρησκεία της.
ΣΥΝΤΑΓΗ
Προετοιμασία: 1 – 1 ½ ώρα, Αναμονή: 2½ ώρες, Ψήσιμο: 45΄ – 50΄
Υλικά
2 φλιτζ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
4 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 – 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας γλυκάνισος
1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί
Στόλισμα
1 καρύδι ολόκληρο
λίγα αμύγδαλα λευκά
λίγες σταφίδες
μερικά καρφάκια γαρύφαλλου
σουσάμι
Επάλειψη
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας νερό καυτό
Διαδικασία
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε σε αυτή τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά. Λαδώνουμε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.
Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε στο ταψί. Την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
Ετοιμάζουμε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό. Πλάθουμε με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει στολίδια της αρεσκείας μας, όπως σταυρούς, ανθρωπάκια, λουλούδια, ζωάκια, λεπτές λωρίδες κ.ά. Ακουμπάμε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν. Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι. Γαρνίρουμε με λίγα αμύγδαλα και σταφίδες. Σφηνώνουμε μερικά καρφάκια γαρύφαλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τέλος, σημειώνει το ekklisiaonline.gr, ψήνουμε το χριστόψωμο στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2021 : Γέμισμα γαλοπούλας , δώρα και χριστόψωμο – Εμπόδια στα χριστουγεννιάτικα δώρα.
Μετ΄ εμποδίων θα φτάσουν τα… δώρα του Αϊ Βασίλη τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι αγορές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ή την τελευταία εβδομάδα, με τη μέθοδο click away.
Όπως αναφέρει το insider.gr, τα καταστήματα παιχνιδιών τα οποία «πρωταγωνιστούν» στις αγορές τις μέρες των Χριστουγέννων, δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη κι όσοι είχαν προνοήσει ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα από τις αρχές Δεκεμβρίου στις παραγγελίες για παιχνίδια, έβλεπαν τις εκτιμώμενες ημερομηνίες παράδοσης να εμφανίζονται κοντά στα Χριστούγεννα.
Τα e-shop των μεγάλων αλυσίδων, όπως Jumbo και Μουστάκας, βγήκαν στη συνέχεια εκτός λειτουργίας λόγω της αδυναμίας διαχείρισης του τεράστιου όγκου παραγγελιών που συσσωρεύτηκαν στα συστήματά τους και προχώρησαν στην απόφαση να σταματήσουν να δέχονται νέες. Τα μικρά καταστήματα από την άλλη πλευρά, παρέμεναν κλειστά αδυνατώντας να απορροφήσουν έστω ένα μέρος της αυξημένης ζήτησης.
Στη συνέχεια ήρθε η εφαρμογή click away και τα δεδομένα άλλαξαν. Τα μεν μικρά καταστήματα απέκτησαν εκ νέου πρόσβαση στην αγορά. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, παρά τις δυσκολίες προσαρμογής και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να επωφεληθούν ως έναν βαθμό και η συγκεκριμένη μέθοδος να λειτουργήσει τελικά απροσδόκητα θετικά.
Η μεγαλύτερη δυσκολία για τα συγκεκριμένα καταστήματα ήταν το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν e-shop. Οι καταναλωτές ωστόσο βρήκαν εναλλακτική λύση γι’ αυτό το πρόβλημα, αναζητώντας τους κωδικούς των παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια προχωρώντας σε τηλεφωνικές παραγγελίες βάσει αυτών των κωδικών.
«Σε καμία περίπτωση το click away δεν αντικαθιστά τον τζίρο που χάνεται αυτή την περίοδο. Ωστόσο λειτουργεί θετικά και συμπληρωματικά αυτή τη στιγμή, φτάνοντας σε ένα ποσοστό 8%-10%» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Eπανήλθαν πριν τα Χριστούγεννα τα e-shop των μεγάλων αλυσίδων
Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες αλυσίδες παιχνιδιών χρειάστηκαν τελικά μεγαλύτερο διάστημα ώστε να λειτουργήσουν με την υπηρεσία click away καθώς τις πρώτες μέρες εμφανιζόταν απενεργοποιημένη. Τα e-shop τους που είχαν βγει «νοκ άουτ» άρχισαν να επανέρχονται σε λειτουργία, λίγες μόλις μέρες πριν από τις γιορτές με τις παραδόσεις πάντως να φαίνεται ότι θα φτάσουν οριακά πριν από τα Χριστούγεννα.
Στην περίπτωση του Jumbo, το e-shop της αλυσίδας άρχισε να δέχεται ξανά παραγγελίες σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Η υπηρεσία click away ωστόσο, όπως ενημέρωσε από την πρώτη μέρα η εταιρεία, δεν θα λειτουργήσει καθώς όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές».
Και το e-shop της αλυσίδας Μουστάκας που παρέμενε κλειστό για αρκετές ημέρες, επανήλθε τελικά, με τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης για το κέντρο της Αθήνας να είναι 3 με 9 ημέρες. Παράλληλα η υπηρεσία «παραλαβή από το κατάστημα» η οποία τις πρώτες μέρες φαινόταν προσωρινά απενεργοποιημένη, πλέον φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.
Στα καταστήματα Perfect Toys, όπου επίσης τις προηγούμενες μέρες εμφανιζόταν «απενεργοποιημένη προσωρινά» η δυνατότητα παραγγελίας στην ιστοσελίδα, η υπηρεσία click away έχει τελικά ενεργοποιηθεί, ωστόσο δεν υποστηρίζονται τηλεφωνικές παραγγελίες.
«Λόγω φόρτου, έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά η δυνατότητα παραγγελίας» επισημαίνεται τέλος στο e-shop των Max Stores, με το click away να λειτουργεί κανονικά.
Σε κάθε περίπτωση, με τα e-shop των καταστημάτων παιχνιδιών να βγαίνουν ανά διαστήματα εκτός λειτουργίας και με τη μέθοδο click away να είναι κάτι καινούριο τόσο για καταναλωτές όσο και για εμπόρους, είναι βέβαιο ότι τα φετινά ψώνια για τα χριστουγεννιάτικα δώρα έγιναν με περισσότερη ταλαιπωρία και με την αγωνία εάν θα φτάσουν εγκαίρως στα χέρια των μικρών παιδιών πριν τις γιορτές.