Δασικοί χάρτες
Το θέμα της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας για πολλούς λόγους. Σπουδαιότεροι εξ αυτών είναι η καταγραφή και η αποτύπωση της δημόσιας περιουσίας, η απογραφή και η προστασία του φυσικού μας πλούτου, δηλαδή των δασών, η έγκαιρη και έγκυρη δήλωση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο της κτηματογράφησης και η ορθολογική διαχείριση και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου. Χωρίς την κύρωση των δασικών χαρτών δεν μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει Εθνικό Κτηματολόγιο.
Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας συντάχτηκαν τα τελευταία χρόνια και μόλις πρόσφατα αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα της Έδεσσας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, εντός περίπου τριών μηνών, αναμένεται και η ανάρτηση για τις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας και για το υπόλοιπο της Πέλλας.
Η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι έργο υψίστης σημασίας γιατί πρέπει να τελειώσουμε μια και καλή με θέματα όπως οι καταπατήσεις των δασών και των δασικών εκτάσεων, οι αυθαιρεσίες μέσα στα δάση, καθώς και η συναλλαγή ή και η ομηρία του πολίτη από διάφορους επιτήδειους.
Στη διαδικασία της ανάρτησης όμως αναδεικνύονται και προκύπτουν και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με:
> Την αποκάλυψη εκτάσεων που σήμερα έχουν γεωργική χρήση και παρουσιάζονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές εκτάσεις, π.χ. στην ΠΕ Θεσσαλονίκης είναι 46.000 στρέμματα.
> Την ελλιπή ή σχεδόν καθόλου ενημέρωση των πολιτών και των φορέων, δηλαδή των ΟΤΑ που έχουν ιδιοκτησίες.
> Το μικρό και σχεδόν απαγορευτικό διάστημα κατάθεσης αντιρρήσεων (δύο μήνες).
> Το τέλος αντίρρησης που σε μερικές περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο και για τους μικρούς και για τους μεγάλους ιδιοκτήτες (π.χ. ΟΤΑ).
> Τις χονδροειδείς αποτυπώσεις δασικών θεσμικών γραμμών με λεκτικό μόνο τρόπο χωρίς τις σχετικές οριοθετήσεις επί χάρτου (π.χ. ευρύτερες αναδασωτέες εκτάσεις που περιλαμβάνουν και γεωργικές καλλιέργειες ή άλλες υποδομές).
> Μη εγκεκριμένους οικισμούς και τις δασικές εκτάσεις εντός αυτών.
> Τη νομιμότητα και συνταγματικότητα των “οικιστικών πυκνώσεων” και την πιθανή νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών εντός των δασών, καθώς και την απώλεια δασικών εκτάσεων.
Για όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και να δοθούν λύσεις. Κυρίως για τις περιπτώσεις γεωργικών εκτάσεων, οι οποίες φαίνονται ως δασικές στο χάρτη και έχουν ενταχθεί στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
[irp posts=”113038″ name=”Δασικοί χάρτες 2017: Ξεσηκώνονται οι δήμοι- Δείτε τι ετοιμάζουν”]
Επίσης, θα πρέπει να υπαχθούν και να μην εξαιρεθούν, όπως ισχύει σήμερα, στη διαδικασία ανάρτησης και όλες οι εκτάσεις οι οποίες είναι εντός μη εγκεκριμένων οικισμών. Παράλληλα, να αποσυρθεί η διάταξη και η υπουργική απόφαση, σχετική με τις “οικιστικές πυκνώσεις”, και να υπαχθούν και αυτές οι εκτάσεις στη διαδικασία ανάρτησης. Τα προβλήματα είναι για να αναδεικνύονται και να λύνονται, και όχι να κρύβονται πάλι κάτω από το χαλί.
Όπως αναφέρει το makthes.gr θα πρέπει επίσης να δοθεί επαρκέστερος χρόνος, πέραν των δύο μηνών που είναι σήμερα, όχι μόνο για την υποβολή των αντιρρήσεων, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση των απαραίτητων λύσεων. Το τέλος αντίρρησης πρέπει να μειωθεί περαιτέρω και ειδικά για τους ΟΤΑ να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το τέλος, όπως ισχύει το ίδιο για το ελληνικό δημόσιο.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες εντός του συνταγματικού πλαισίου, τις οποίες πρέπει να πάρει άμεσα η πολιτεία διά των συντεταγμένων οργάνων της, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαδικασία η οποία ξεκίνησε για την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Οι προτάσεις περί αναστολής της διαδικασίας είναι εσφαλμένες και εάν υιοθετηθούν, θα παραπέμψουν την όλη υπόθεση στις ελληνικές καλένδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του φυσικού μας και δημόσιου πλούτου.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ