ΔΕΗ ειδήσεις
Σε «αγκάθι» εξελίσσεται η υπόθεση της ΔΕΗ (dei.gr) στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης και της επιμονής των δανειστών για την πώληση σε ιδιώτες τουλάχιστον του 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της επιχείρησης.
Ήδη βασικοί υπουργοί, όπως ο κ. Γιώργος Σταθάκης, κι άλλα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν «επίμονο μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απαλύνουν τις εντυπώσεις και να αποσοβήσουν τυχόν διαρροές.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αρχίζει κινητοποιήσεις προκειμένου να «βραχυκυκλωθεί» η διαδικασία ιδιωτικοποίησης μονάδων της επιχείρησης, ενώ φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος στελεχών της Κουμουνδούρου δεν είναι σε θέση να «καταπιεί» επιχειρήματα του τύπου «οι δανειστές επιμένουν, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, πρέπει να υποχωρήσουμε».
Ο κ. Σταθάκης, αναφέρει το zougla.gr, προσπάθησε να καθησυχάσει το κόμμα και την κοινοβουλευτική του ομάδα υποστηρίζοντας πως στην πρώτη φάση εξαιρούνται από την ιδιωτικοποίηση οι υδροηλεκτρικές μονάδες.
Το επιχείρημα αυτό δεν φαίνεται να ικανοποιεί εκείνους που εξαρχής στην κυβέρνηση και στο κόμμα (όπως ο κ. Σκουρλέτης, για παράδειγμα) αντιδρούν στην όποια πώληση ποσοστού της επιχείρησης.
Κατεβάζει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ
«Δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτήν τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ-KHE Γιώργος Αδαμίδης.
Παράλληλα, εξαπέλυσε βέλη κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δρα ακριβώς αντίθετα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.
[irp posts=”120258″ name=”Βρυξέλλες: Αφορολόγητο, ΔΕΗ και συντάξεις στο σφυρί”]
«Μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, αλλά της μισής ΔΕΗ» είπε ο κ. Αδαμίδης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε:
«Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών, γιατί, αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια, με τη ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αύξηση των τιμολογίων».
Όπως σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις του 2014.
Υπό εξέταση οι εναλλακτικές
Πλην του βασικού σεναρίου, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ζημιογόνες, με στόχο την ολοκλήρωση μεν της αξιολόγησης με τις λιγότερες δε «διαρροές» από την κυβερνητική ομάδα.
Ειδικότερα, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να ληφθούν οι αποφάσεις για τη ΔΕΗ από το Υπερταμείο από τη στιγμή που η συμφωνία με τους δανειστές για το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου προβλέπει τη μεταφορά του 34% που κατέχει το Δημόσιο στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ).
Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται και η πρόταση για τη μεταφορά του υπόλοιπου 17% της ΔΕΗ που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία, από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΗΣ, έτσι ώστε στην παρούσα φάση να αποφευχθεί η πώληση μονάδων.
ΔΕΗ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ