Σε διάγγελμα αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα επόμενα 24ωρα -ίσως την Πέμπτη – προκειμένου να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ελήφθη η απόφαση για «Πάσχα στην πόλη».
Οπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εκτός από τις εξηγήσεις για το Πάσχα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή άρση του lockdown.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το λιανεμπόριο αναμένεται να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του μετά το Πάσχα, από τις 3 Μαΐου δηλαδή. Μάλιστα, αναμένεται να καταργηθεί το SMS για μετάβαση στα καταστήματα λιανικής.
Το άνοιγμα των σχολείων ενδέχεται να γίνει στις 10 Μαΐου, την ημερομηνία που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για επιστροφή στις τάξεις. Παράλληλα, μετά το Πάσχα θα γίνει και το άνοιγμα της εστίασης, με πιθανές ημερομηνίες από 6 έως 10 Μαΐου.
Μητσοτάκης: Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για την επιστροφή στην κανονικότητα
Ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί η ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού, ο οποίος θα γίνει στις 14 Μαΐου.
«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλον τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος.
Mε, προφανώς, ημερομηνία-ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας, με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».