Διαπραγμάτευση
Να αποδεχτεί και να λάβει μέτρα που ανέρχονται στα 3,6 δισ. ευρώ καλείται η Ελλάδα μετά την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη στη Βαλέτα την Παρασκευή, με την ελληνική κυβέρνηση να κάνει βήματα υποχώρησης ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών.
Όπως αναφέρει το newsbeast.gr η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, κάτι που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2019, 1% του ΑΕΠ σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το 2020 και ανέρχονται στα 3,6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως εάν η ελληνική πλευρά δεν επιτύχει τους στόχους για το 2018, και δεν φτάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τα μέτρα θα τεθούν στο σύνολό τους σε εφαρμογή το 2019 και όχι σε δύο δόσεις.
Ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντίμετρων για το 2019 και το 2020 επετεύχθη, σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Όπως ανέφεραν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από το Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ παράλληλα αποκρούστηκαν λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.
Όπως σημείωναν οι πηγές του Μαξίμου, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup.
[irp posts=”122700″ name=”Διαπραγμάτευση: Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης”]
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι ο συμβιβασμός προέκυψε μετά από συμφωνία ότι το ΔΝΤ θα είναι εκείνο που θα αποφασίσει το καλοκαίρι του 2018, στο τέλος του προγράμματος, εάν τα φορολογικά μέτρα για το 2020 θα μεταφερθούν για το 2019.
Σε ανακοίνωσή του το ταμείο ανέφερε ότι θα χρειαστούν «επαρκείς διασφαλίσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Σε κάθε περίπτωση όλα τα θέματα αναμένεται να λυθούν κατά την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα το προσεχές χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ