Διαπραγμάτευση-Κυβέρνηση: Συναγερμό προκάλεσε στην Αθήνα και ιδιαίτερα στο μέγαρο Μαξίμου η πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του Α.Ε.Π. το 2018, ενώ σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στην κυβέρνηση αναμένοντας το θέμα της διαπραγμάτευσης του Δ.Ν.Τ. με το Βερολίνο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες με το άκουσμα της είδησης ότι το Δ.Ν.Τ. προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% για τον επόμενο χρόνο κινητοποιήθηκαν αμέσως, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το μέγαρο Μαξίμου κι αυτό γιατί φοβούνται ότι το Ταμείο δεν αποκλείεται να θέσει θέμα νέων μέτρων ύψους 2, 7 δισεκατομμυρίων €, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Και μην υποστηρίξει κανείς ότι αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί είναι συνήθης πρακτική των διαπραγματευτών του κουαρτέτου, να θέτουν νέα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Όπως αναφέρει το newsit.gr και στην περίπτωση που το Δ.Ν.Τ. θέσει τέτοιο ζήτημα θα πρόκειται για το πλήρες μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με απρόβλεπτες συνέπειες και απρόβλεπτο το χρονικό τέλος της αξιολόγησης.
Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε αμέσως η σύσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους συνεργάτες του για να εξετάσουν το ζήτημα και ως γνωστόν ακολούθησε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη.
Η πρώτη αντίδραση ήταν το non paper με το οποίο απέκλειαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, διότι έχει ήδη συμφωνηθεί ο κόφτης τον Μάιο του 2016.
Η δεύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά το πέρας της σύσκεψης στου Μαξίμου, ήταν η επικοινωνία με αξιωματούχους της Κομισιόν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ζητήσει το Δ.Ν.Τ. πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση που αυτή είναι η πρόθεσή του.
Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για την πλήρη υπονόμευση της διαπραγμάτευσης, έλεγε χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος και δεν έκρυψε την αγωνία του για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.
Στη σύσκεψη εκτός από το θέμα των προς των μέτρων κυριάρχησε και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
[irp posts=”124508″ name=”Διαπραγμάτευση: Η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου”]
Στην κυβέρνηση ποντάρουν και σε ένα άλλο στοιχείο. Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα αναγγείλουν η ΕΛΣΤΑΤ και η Γιούροστατ και το οποίο αναμένεται να είναι υψηλότερο και από το 3,3% του Δ.Ν.Τ., πράγμα που μπορεί, κατά την εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων, να αποτελέσει φραγμό στην τυχόν επιθυμία του Δ.Ν.Τ. για πρόσθετα μέτρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως Οι κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετείχαν συμφώνησαν προς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προβλέψεις του Δ.Ν.Τ. και να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται μετά το 2018. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Ν.Τ. προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% για το 2019 και 1,5% για το 2020, ενώ οι Γερμανοί απαιτούν να πετύχει η χώρα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
Οσον αφορά στο θέμα του χρέους, ο στόχος που τέθηκε, είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ακριβέστερη περιγραφή των μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος για τη μείωση του χρέους.
Όμως στο θέμα αυτό η δυνατότητα παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης είναι σχεδόν μηδενική και εκείνο που τώρα περιμένουν είναι να επιμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο το Δ.Ν.Τ..
Μάλιστα οι χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, όσο και για την αναγκαιότητα να κριθεί το χρέος βιώσιμο δημιουργούν θετικές προσδοκίες ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό.
Εάν όλα πάνε κατ’ ευχή στη Νέα Υόρκη τότε τα τέσσερα επόμενα βήματα είναι η επάνοδος του κουαρτέτου στην Αθήνα ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staf Level Agreement), η ψήφιση από τη βουλή των μέτρων και των αντιμέτρων, η επικύρωση στο σύνολο της συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και η ένταξη της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα στον Ιούνιο.
Θανάσης Λυρτσογιάννης
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ