Όλες οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν ανοίξει ήδη για τους 40-44 – Το 31% του πληθυσμού να έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου -Έπεσε το «φράγμα» των 200 εισαγωγών – Σταθερά μειωμένοι οι θάνατοι
Σύμφωνος με τις εκτιμήσεις των ειδικών είναι για ακόμα μία ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αργή αλλά σταθερή συρρίκνωση της πανδημίας στη χώρα μας.
Οι επιδημιολογικοί δείκτες υποχωρούν συνεχώς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται με ανέλπιστη επιτυχία και το αυξημένο testing μέσω ελέγχων σε εργαστήρια, self test και δωρεάν rapid test του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανοίγουν τον δρόμο αφενός για ένα ελεύθερο καλοκαίρι με ανοιχτή οικονομία και αφετέρου για επανατοποθέτηση της ζωής μας στους ρυθμούς που την ξέραμε προ κορωνοϊού.
Από σήμερα οι εμβολιασμοί και με τα 4 εμβόλια για τους πολίτες 35-39 ετών
Με το 31% του πληθυσμού να έχει ήδη κάνει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η προσπάθεια οικοδόμησης του τείχους ανοσίας ενισχύεται μέρα με την ημέρα. Την ίδια στγμή, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δίνει από αύριο ακόμα περισσότερη ώθηση στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», παρακινώντας πλέον ακόμα περισσότερους νέους πολίτες να εμβολιαστούν.
Πιο αναλυτικά, δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια αποκτούν από αύριο, Τετάρτη 26 Μαΐου, όλοι οι πολίτες ηλικίας 35-39 ετών, όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Μέχρι στιγμής, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα είχε στη διάθεσή της μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, πράγμα που, πάντως, ισχύει ακόμα για τα άτομα 30-34 ετών, που ήταν από τους τελευταίους για τους οποίους είχε ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού με AstraZeneca τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Αντίθετα, όλες οι εμβολιαστικές γραμμές (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) έχουν ανοίξει για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 χρόνων από την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων.
Έπεσε το «φράγμα» των 200 εισαγωγών
Ενδεικτική της σημαντικής αποσυμφόρησης που συντελείται την τελευταία εβδομάδα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι η εικόνα των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Σήμερα έσπασε για πρώτη φορά μετά από περίπου τρεις μήνες το ουσιαστικό και ψυχολογικό «φράγμα» των 200 νέων νοσηλευομένων ημερησίως, καθώς μόλις 194 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων περιορίστηκε περαιτέρω στους 556.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι από την προηγούμενη Παρασκευή –και έπειτα από πολύμηνη και δύσκολη προσπάθεια- έπεσε ακόμα ένα «φράγμα», αυτό των 1.000 συνολικά ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες. Αναλυτικότερα, χθες ο αριθμός τους ανερχόταν σε 918, ενώ το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και Μονάδες ήταν 3.247, με τους μισούς στα νοσοκομεία της Αττικής.
Επιπλέον, μετά το Πάσχα παρατηρείται αποκλιμάκωση και στον θλιβερό αριθμό των νεκρών από τη λοίμωξη COVID-19, καθώς ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα και τώρα βρίσκεται γύρω στο 50. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μάλιστα, οι απώλειες συμπολιτών μας ανέρχονται στις 50.
Ήπια πτωτική τάση στην Αττική – «Ανησυχούν» τα λύματα σε Λάρισα και Βόλο
Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο «θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, είτε γύρω στις 15 Ιουνίου -που, ίσως, όμως, δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας- είτε γύρω στις 25 Ιουνίου»
Χθες, πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 2.433 νέα κρούσματα, σε σύνολο 60.102 διαγνωστικών ελέγχων (11.761 μοριακοί και 48.341 rapid). Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ηλεκτρονικά, επίσης, 506.771 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self test) και 8.730 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο, ενώ οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, διενήργησαν 18.855 έλεγχους και εντόπισαν 367 θετικά τεστ (1,95%).
Από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 1.152 νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, με τον κεντρικό τομέα να κόβει πάντα πρώτος το νήμα με 354, ενώ οι δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας ακολουθούν σταθερά δεύτερες με 258. Πειραιάς, βόρειος, ανατολικός και νότιος τομέας κινούνται σε παρόμοια επίπεδα με 151, 137, 132 και 113 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα, ενώ τα νησιά του λεκανοπεδίου σημειώνουν 6. Η θετική εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική αποτυπώνεται, άλλωστε, και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 17-23 Μαΐου καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-5%) του μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο είναι η δεύτερη εβδομάδα κατά την οποία το ιικό φορτίο εμφανίζει μια σταθεροποιητική τάση, παραμένοντας πάντως σε υψηλά επίπεδα.
Ακόμα πιο αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται από τη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα κατέγραψε 225 νέες λοιμώξεις. Εκεί, η πτωτική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε προοδευτικά καθ’όλη την εβδομάδα που ακολούθησε, σημειώνοντας μείωση που ανέρχεται στο 35%. Αντίθετα, λιγότερο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη Λάρισα και τον Βόλο –που σήμερα σημειώνουν 72 και 48 νέα κρούσματα αντίστοιχα- καθώς το ιικό φορτίο παρουσίασε σημαντικά αυξητικές τάσεις, σε ποσοστό 129% και 201% αντίστοιχα. Τα νούμερα αυτά, μάλιστα, έχουν στρέψει την προσοχή των ειδικών στις εν λόγω περιοχές, οι οποίοι αφήνουν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε μια πιθανή κατά τόπους έξαρση του επιδημιολογικού φορτίου.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες οκτώ περιοχές ελέγχου του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, την εβδομάδα 17-23 Μαΐου 2021 παρατηρήθηκαν καθαρά πτωτικές μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-78%), τα Χανιά (-62%), το Ηράκλειο (-54%), την Πάτρα (-50%) και το Ρέθυμνο (-37%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+29%). Στον Άγιο Νικόλαο δεν ήταν δυνατή η δειγματοληψία και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα και τέλος, ιικό φορτίο ανιχνεύθηκε στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων, οι μετρήσεις των οποίων προστέθηκαν στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα.