Δημοσκόπηση για τις πολιτικές εξελίξεις, η οποία διεξήχθη την περίοδο από 21 έως 24 Ιανουαρίου δημοσιεύει το in.gr.
Η έρευνα της εταιρείας RASS είναι τηλεφωνική με 1.004 προσωπικές συνεντεύξεις σε νοικοκυριά. Στην έρευνα αυτή καταγράφεται η μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά:
Στην ερώτηση «με όσα είσαστε σε θέση να γνωρίζετε και την εμπειρία που έχετε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% δηλώνει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο ενώ μόλις 18,6%δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.
Στην ερώτηση «η ΝΔ ισχυρίζεται ότι: «Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια, ευημερία και σταθερότητα και όλα αυτά τα εγγυάται η ΝΔ». Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι όλα αυτά μπορεί να τα εξασφαλίσει η ΝΔ ή όχι;» η απάντηση είναι;
Το 66,2% λέει ότι η ΝΔ δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει και το 31.8% ότι μάλλον ναι ή ναι.
Αν η ΝΔ εκλεγεί θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το επόμενο ερώτημα και οι πολίτες απαντούν: Το 30.6% ότι θα είναι χειρότερα ή μάλλον χειρότερα αλλά η πλειοψηφία, δηλαδή το 47,4% ότι θα είναι καλύτερα ή μάλλον καλύτερα.
Για την Κεντροαριστερά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση: «Ποιος κατά τη γνώμη σας εκφράζει καλύτερα το χώρο της Κεντροαριστεράς;» και η απάντηση είναι:
Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά λέει το 37,2% ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα τον συγκεκριμένο χώρο. Το 28,15% λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας, το 29,8% κανείς.
Αναφορικά με την οικονομία η ερώτηση είναι: «Πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας ή υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες;»
Εδώ φαίνεται η βαθιά απογοήτευση των πολιτών. Συγκεκριμένα, σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (77,3%) εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες και μόλις το 19,5% ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και μπαίνει σε περίοδο ομαλότητας.
Στην ερώτηση: «Αν στις εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε να σχηματιστεί» οι πολίτες απαντούν
Το 40,9% κυβέρνηση ΝΔ με το Κίνημα Αλλαγής, Το 18,9% ζητά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, το 14,9% θέλει μεγάλο συνασπισμό ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής και το 22%απαντά ότι δεν θέλει καμιά από τις παραπάνω κυβερνήσεις.
«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι: «Η πόλωση και ο διχασμός που καλλιεργούν τα κόμματα μεγαλώνουν τα προβλήματα και επιβάλλεται πολιτική συνεννόηση για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα», ερωτώνται οι πολίτες. Το 89% συμφωνεί ή μάλλον και μόλις 9.7% δεν συμφωνεί.
Τι θα καθορίσει τις εκλογές
Η RASS ερωτά «τι από τα παρακάτω θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.
Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμματος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση. Επομένως, οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα κριθούν στο επίπεδο της καθημερινότητας.
Το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.
Διαγραφή Θεοχαρόπουλου
Αναφορικά με τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την κ. Γεννηματά, το 59%, δηλαδή 6 στους 10 πολίτες συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν και μόλις 29,2% διαφωνούν.
Στο ερώτημα ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός το 44,2% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 24,9% ο Αλ. Τσίπρας και το 29.1% κανείς από τους δύο.
Στη δημοτικότητα των αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 43,5%θετικές γνώμες, η Φ. Γεννηματά έρχεται δεύτερη με 40,1% ενώ ο πρωθυπουργός είναι πέμπτος με 22,9%.
Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα αν οι εκλογές γίνονταν την Κυριακή, στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ότι πάμε σε πεντακομματική βουλή.
Η ΝΔ λαμβάνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% δηλαδή η διαφορά είναι σχεδόν 10 μονάδες (συγκεκριμένα 9,8% η διαφορά). Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Ελληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015, παρατηρούμε ότι ποσοστό 11,7% κατευθύνεται στη ΝΔ, 3,7% στο Κίνημα Αλλαγής, 2,2% στο ΚΚΕ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αυτών που στήριξαν το 2015 ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 17,7%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 49,2%.
Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ, το 1,1% πάει στη Χρυσή Αυγή, το 1,1% προς το Κίνημα Αλλαγής και το 1% προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 8,8% και η γενικότερη συσπείρωση έχει φτάσει στο 85,5%.