Στον απόηχο των πρόσφατων συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με Γαλλία και ΗΠΑ, κινήσεις που συνεχίζουν να προκαλούν εκνευρισμό και σφοδρή ενόχληση στην Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην υλοποίηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η δημιουργία ενός ευρύ δικτύου συμμαχιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ελλάδα να προβάλλει ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή.
Λίγες ώρες λοιπόν μετά από την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου συνέδεσε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών εκτός συνόρων. Μέσα στις επόμενες περίπου 30 μέρες θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τις ηγεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα, αλλά με χώρα του Αραβικού Κόσμου.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχει στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ Future Investment Initiative. Παράλληλα θα έχει συνάντηση με τον πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Πέραν των σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον νούμερο ένα «εχθρό» του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.
Το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα θα υποδεχθεί με ένα ιδιωτικό δείπνο στην οικία του, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το πρωί της Παρασκευής μάλιστα οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κοινές δηλώσεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε όσα θα πει η κυρία Μέρκελ, η σχέση της οποίας με τη χώρα μας έχει περάσει πολλά.
Τη 1η Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Γλασκώβη για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα θέμα που κυριαρχεί στην ατζέντα της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη εξαγγείλει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2019, πολύ πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 12 Νοεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο θα δώσει το παρόν στη διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργανώσει ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει το αίτημα για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ομαλότητα οι εκλογές.
Πρόκειται για τη διάσκεψη από την οποία η χώρα μας είχε αποκλειστεί όταν τη διοργάνωση είχε αναλάβει το Βερολίνο.
Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν πρόσκληση για συμμετοχή στη διάσκεψη να έχει δεχτεί και να έχει συμφωνήσει να παραστεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Πληροφορία που εφόσον επιβεβαιωθεί θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Πέντε μέρες αργότερα είναι προγραμματισμένο τετ α τετ του κ.Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της υπογραφής του στρατηγικού σχεδίου δράσης που θα καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή και η οποία θα γίνει τη Δευτέρα στην αγγλική πρωτεύουσα.