Δυνατό καμπανάκι έκρουσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ όσον αφορά στις επιπτώσεις των εξαγγελιών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μετά τη λήξη του σημερινού Εurogroup.
«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» είπε χαρακτηριστικά καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. Ο ίδιος είπε ότι ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ΕΜΣ καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά».
Μήνυμα στην Ελλάδα να συνεχίσει να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους έστειλε το Eurogroup, παραπέμποντας ωστόσο τις συνολικές κρίσεις για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο.
Όπως ανακοίνωσε ο Μ. Σεντένο, μετά τη συνεδρίαση, “η ελληνική πλευρά μας ενημέρωσε για τα ανακοινωμένα και νομοθετημένα μέτρα σε σχέση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων”
Θα τα συζητήσουμε εκτεταμένα τον Ιούνιο”, σημείωσε παραπέμποντας στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πετύχει υπεραπόδοση επί των στόχων και το Eurogroup αναμένει από τις ελληνικές αρχές την συνέχιση της τήρησης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.
“Πολιτικά θα επαναλάβω ότι έχω πει για την αξιοπιστία και την τήρηση των στόχων που αναμένουμε”, συμπλήρωσε ο Μάριο Σεντένο. “Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την ανάκαμψη που είδαμε τα τελευταία χρόνια και αποκατέστησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στο εσωτερικό” προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο,
Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι “ο Χουλιαράκης παρουσίασε το πακέτο” και ξεκαθάρισε ότι “όπως εξήγησα στο Eurogroup σήμερα, είμαστε καθοδόν να υπολογίσουμε την επίπτωση τόσο στην ανάπτυξη όσο και την κοινωνική επίπτωση των μέτρων”. Διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα και μπορεί να σχεδιάζει μόνη της τα δημοσιονομικά της μέτρα, αλλά “οι στόχοι πρέπει να τηρηθούν”. “Τα μέτρα μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στα δημοσιονομικά” προειδοποίησε, αλλά διευκρίνισε ότι “πρέπει να δούμε και να υπολογίσουμε”.
O Kλάους Ρέγκλιγκ, τέλος τόνισε ότι η “Ελλάδα δεν άλλαξε τους δημοσιονομικούς στόχους”, αλλά “τα μέτρα που ανακοίνωσε, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, δεν είναι συμβατά με τους στόχους”, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, συνεχίζει να είναι υπέρ, αλλά απαιτείται το “ΟΚ” των εθνικών κοινοβουλίων και “θα δούμε αν και κατά πόσο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επηρέασαν τη διάθεση των Κ-Μ”. Σημείωσε μάλιστα την αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων κατά τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.