ΔΥΠΑ: Νέο κύκλο ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας ανοίγει η ΔΥΠΑ, με πρόγραμμα που δίνει επιδότηση 17.500 ευρώ σε ανέργους 18–29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ώρα που ο Οργανισμός βρέθηκε στο επίκεντρο αντιδράσεων για μαζικά αυτοματοποιημένα email που προκάλεσαν αναστάτωση σε εγγεγραμμένους ανέργους.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Θεοχάρη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
ΔΥΠΑ 2026: “Σωσίβιο” Απασχόλησης για 63.000 Ανέργους – Ο Πλήρης Οδηγός για τα νέα προγράμματα
News: Η δράση εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021–2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή». Στόχος είναι να στηριχθούν 2.114 νέοι ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, με έμφαση στις γυναίκες και σε δραστηριότητες της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι 18–29 ετών εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία ΕΑΕΚ (εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης). Προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρώσει την εξατομικευμένη προσέγγιση και να διαθέτουν ενεργό Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν επιχειρηματικό σχέδιο που θα αξιολογηθεί με κριτήρια βιωσιμότητας, καινοτομίας και προοπτικής ανάπτυξης. Η έναρξη δραστηριότητας πρέπει να γίνει μετά την έγκριση και εντός 125 ημερών.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι ατομικές ή εταιρικές μορφές (Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ κ.ά.), με τον δικαιούχο να κατέχει τουλάχιστον το 51% και να ασκεί τη διαχείριση. Απαιτείται αυτοτελής επαγγελματικός χώρος, με εξαίρεση ειδικές κοινωνικές περιπτώσεις.
Πώς καταβάλλεται η επιδότηση
Η ενίσχυση των 17.500 ευρώ δίνεται σε τρεις δόσεις, υπό την προϋπόθεση της πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης. Η πρώτη δόση (4.700€) καταβάλλεται με την έναρξη δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ. Η δεύτερη (6.400€) δίνεται μετά από έξι μήνες λειτουργίας και επιτόπια επαλήθευση, ενώ η τρίτη (6.400€) στο δωδεκάμηνο, επίσης μετά από έλεγχο.
Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το πρόγραμμα δεν είναι απλή επιδότηση αλλά εργαλείο ένταξης στην αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και όχι ευκαιριακών εγχειρημάτων.

Η σκιά των emails που προκάλεσαν σάλο
Την ίδια στιγμή, η ΔΥΠΑ βρέθηκε αντιμέτωπη με κύμα αντιδράσεων λόγω αυτοματοποιημένων emails που εστάλησαν σε ανέργους, με αναφορές σε πιθανή διαγραφή από τα μητρώα αν δεν αποδέχονταν «κατάλληλες θέσεις» ή δεν συμμετείχαν σε Ημέρες Καριέρας.
Η διοίκηση μίλησε για τεχνικό λάθος, ωστόσο εργαζόμενοι του Οργανισμού, μέσω της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, έκαναν λόγο για προσβλητική και παραπλανητική πρακτική που προκάλεσε σύγχυση και φόβο, ιδίως σε ανέργους της περιφέρειας που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εργασιακών συμβούλων, αρκετοί άνεργοι που έλαβαν το μήνυμα δεν είχαν απορρίψει προτάσεις εργασίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν ακόμη και λάθη στις ημερομηνίες των εκδηλώσεων. Το περιστατικό ανέδειξε τα όρια της αυτοματοποίησης σε ευαίσθητες κοινωνικές υπηρεσίες.
Πίεση για αποτελέσματα στην απασχόληση
Το θέμα συνδέεται με την εφαρμογή του πλαισίου «Δουλειές Ξανά», που προβλέπει αυστηρότερη παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των ανέργων. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τα ποσοστά απασχόλησης και επιχειρηματικότητας των νέων, ιδίως σε τομείς τεχνολογίας και πράσινης μετάβασης.
Ο Οργανισμός καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ενεργοποίηση των ανέργων και στην αποφυγή πρακτικών που εκλαμβάνονται ως πιεστικές ή τιμωρητικές. Το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας παρουσιάζεται ως θετικό αντίβαρο, δίνοντας πραγματική χρηματοδοτική διέξοδο.
Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ετοιμάσουν πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο, με ανάλυση αγοράς, προβλέψεις εσόδων–εξόδων και σαφή περιγραφή δραστηριότητας. Η βιωσιμότητα είναι βασικό κριτήριο. Επιπλέον, πρέπει να διατηρήσουν τον επιλέξιμο ΚΑΔ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Η επιδότηση δεν καλύπτει προσωπική εργασία ως μισθό, αλλά επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας πριν το 12μηνο, προβλέπονται επιστροφές ποσών.
Το ευρύτερο μήνυμα
Το πρόγραμμα των 17.500 ευρώ έρχεται σε μια περίοδο όπου η νεανική ανεργία παραμένει κρίσιμο ζήτημα, αλλά και η μικροεπιχειρηματικότητα θεωρείται μοχλός ανάπτυξης. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των σχεδίων και τη σωστή υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών.
Ταυτόχρονα, το επεισόδιο με τα emails λειτουργεί ως προειδοποίηση: η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών πρέπει να συνοδεύεται από ανθρώπινη εποπτεία. Για τους νέους ανέργους, το πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία – αρκεί να αξιοποιηθεί με σοβαρό σχεδιασμό και ρεαλιστικούς στόχους.






