Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία σε ορισμένα τμήματα του Περσικού Κόλπου θα είναι τόσο υψηλή, που θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον άνθρωπο να επιβιώσει.
Υπολογίζεται πως έως το 2100, περιοχές του Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες θα υποφέρουν από συνδυασμούς καύσωνα και υγρασίας.
Μια νέα μελέτη στο περιοδικό «Nature Climate Change» παρουσίασε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για το τι θα συμβεί στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εάν συνεχιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τον τρέχοντα ρυθμό. Προβλέπει ένα καινούριο είδος σούπερ-καυσώνων, που όμοιοι του που δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη όσο ζει το ανθρώπινο είδος.
Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, υπολογίζεται πως για τις χώρες του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 74-77 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κάτι τέτοιο είναι τρομερά επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το ανθρώπινο σώμα θα είναι ανίκανο να παράγει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα.
Για να καταλάβει κανείς πώς θα είναι η ζωή το 2100 σε αυτές τις περιοχές, υπό αυτές τις θερμοκρασίες, μπορεί να συνδυάσει μια θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου με 100% επίπεδα υγρασίας. Όπως εξηγεί ο Elfatih Eltahir, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT: «Μπορείτε να μπείτε σε μια υγρή σάουνα και να θέσετε τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Θα μπορείτε να το αντέξετε για λίγο, αλλά σκεφτείτε να είστε εκτεθειμένοι σε κάτι τέτοιο για έξι ή περισσότερες ώρες».
Ωστόσο, τέτοιες θερμοκρασίες δεν θα υφίστανται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, οι «υπερ-καύσωνες» θα συμβαίνουν μια φορά κάθε δεκαετία ως το τέλος του αιώνα, προκαλώντας πληθώρα θανάτων.
Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πω οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα θα καταφέρουν να μείνουν ανέπαφες από αυτό το φαινόμενο χάρη στην ευρεία διαθεσιμότητα του κλιματισμού.
Όμως, σύμφωνα με τον Eltahir και τον έτερο συγγραφέα της μελέτης, Jeremy Pal, από το πανεπιστήμιο Loyola Marymount, η κατάσταση για όσους ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο, ή δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό στα σπίτια τους, θα είναι αφόρητη.
Μετά το πόρισμα της έρευνας ο Dr Howard Frumkin, πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιπτώσεις για τις εν λόγω περιοχές «είναι τρομακτικές». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος: «Όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι τόσο υψηλές, όπως προβλέπεται στο εν λόγω έγγραφο, όσοι εκτίθενται σε αυτές μπορούν πολύ απλά να πεθάνουν».
Ωστόσο, ο Eltahir δήλωσε πως σύμφωνα με τις προσομοιώσεις τους τέτοια επίπεδα αφόρητης θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν αν τηρηθούν οι κλιματικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν εν όψει των συζητήσεων για το κλίμα, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι ως το τέλος της χρονιάς.