Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Την περασμένη εβδομάδα με διαδοχικές τους δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου ισχυρίζονταν πως κατάφεραν να μειώσουν τις εκκρεμείς συντάξεις σχεδόν κατά 70.000 σε σχέση με το 2019.
Τα επίσημα στοιχεία του (e-ΕΦΚΑ)με ημερομηνία 31.10.2021, που παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής, είναι αποκαλυπτικά, καθώς συλλαμβάνουν πολλαπλώς ψευδόμενη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουν ότι η παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση του σημαντικού προβλήματος των συντάξεων που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους οφείλεται στη διάλυση των υπηρεσιών του (e-ΕΦΚΑ) που προκαλεί κυρίως τον τελευταίο χρόνο η εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ταμείου από τον Κ. Χατζηδάκη.
Τι υποστηρίζουν Χατζηδάκης και Τσακλόγλου
Την ώρα μάλιστα που στον(e-ΕΦΚΑ) έχουν ανοίξει πλέον τα στόματα και πέφτουν βροχή οι καταγγελίες επιτελικών και διευθυντικών στελεχών για κυριολεκτική κατάρρευση των υπηρεσιών, για λάθος συντάξεις που βγαίνουν από άσχετους υπαλλήλους κυριολεκτικά «στο πόδι», όπως απέδειξε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής (14.11.202 “Οι συντάξεις βγαίνουν στο περίπου”…), ο Κ. Χατζηδάκης συνεχίζει με ψευδείς ισχυρισμούς. Και σπεύδει να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων θα έχει επιλυθεί οριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας σημείωσε σε συνέντευξή του (ieidisis.gr) ότι “οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, από 190.000 το 2019 και 155.000 όταν πήγα εγώ στο υπουργείο, στις αρχές του χρόνου, έχουν πλέον πέσει στις 120.000 περίπου”. Την ίδια ημέρα στη Βουλή ο Π. Τσακλόγλου ισχυρίστηκε πως ο αριθμός των κύριων εκκρεμών συντάξεων (εκτός διεθνών) έχει μειωθεί, από σχεδόν 170.000 που ήταν το καλοκαίρι του 2019, σε λίγο πάνω από 120.000 σήμερα. “Δηλαδή είχαμε μείωση του ‘στοκ’ των εκκρεμών συντάξεων κατά περίπου 45.000- 50.000” ισχυρίστηκε.
Τα πραγματικά στοιχεία τους διαψεύδουν
Οι πίνακες των εκκρεμοτήτων που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα η ΑΥΓΗ της Κυριακής αποκαλύπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς των κυρίων Χατζηδάκη και Τσακλόγλου:
1. Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο σύνολο τους στις 31.10.2021 είναι 151.096 (βλ. πίνακα). Σ’ αυτές δεν περιλαμβάνονται τα χιλιάδες αιτήματα για χορήγηση επιδόματος απολύτου αναπηρίας που με τέχνασμα -για να “μειωθούν” οι εκκρεμότητες- χαρακτηρίζονται ως τροποποιητικές αποφάσεις συνταξιοδότησης και άρα δεν μετρώνται στις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες εκκρεμότητες (παράλληλη ασφάλιση, μείωση πέναλτι από 60% σε 30%, 215.000 επανυπολογισμοί συντάξεων κ.λπ.).
2. Ο Κ. Χατζηδάκης επιμελώς αποκρύπτει τα στοιχεία για τις επικουρικές συντάξεις. Οι εκκρεμότητες στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν εκτοξευτεί. Ελάχιστες, κυριολεκτικά μερικές χιλιάδες επικουρικές συντάξεις έχουν εκδοθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2021 οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να ανέρχονται σε 123.107 υποθέσεις (βλ. πίνακα).
3. Κύριες και επικουρικές που δεν έχουν αποδοθεί φτάνουν τις 274.203. Μαζί με τις εφάπαξ παροχές και τις παράλληλες συντάξεις, οι εκκρεμότητες εκτοξεύονται κοντά στις 400.000.
Οφειλές σχεδόν 900 εκατ. ευρώ
3. Ο υπουργός Εργασίας, ενώ έχει βγει “στη σέντρα” από την “τρόικα” κατ’ επανάληψη για το περίφημο “κρυφό χρέος” που συνιστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο γι’ αυτό το χρέος. Σήμερα η ΑΥΓΗ αποκαλύπτει ότι η δαπάνη για τις εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως αποτυπώνεται στους πίνακες που δημοσιοποιούμε, φτάνει τα 730.000.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές αγγίζουν πλέον τα 900.000.000 ευρώ! Με άλλα λόγια, είναι αυτά τα χρήματα που στερούν παρανόμως ο υπουργός Εργασίας και ο ΕΦΚΑ από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους!
4. Εκεί που το ψέμα ξεφεύγει από κάθε φαντασία είναι σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει πλεονασματικό τον ΕΦΚΑ κατά 1 δισ. για το 2022, ενώ έχει αυτή την οφειλή των 900 εκατ. ευρώ και ενώ έχει κλείσει το 2021 με έλλειμμα επίσης 1 δισ. ευρώ.
Επιτομή της (επιτελικής) ανικανότητας
Του Διονύση Τεμπονέρα
Οι εκκρεμείς συντάξεις θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ασφαλισμένους και συνταξιούχους για όσο διάστημα η κυβέρνηση αρνείται το προφανές: την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και την έμπρακτη ανταμοιβή τού υφιστάμενου προσωπικού του (e-ΕΦΚΑ), που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίχως όμως να έχει τα κατάλληλα «εργαλεία».
Όλες οι πρωτοβουλίες μέχρι σήμερα των δύο υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση και κ. Χατζηδάκη, έχουν αποτύχει παταγωδώς:
1. Προκαταβολές σύνταξης λαμβάνουν 1 στους 5 συνταξιούχους. Τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση θεσπίζει τον θεσμό της «προκαταβολής σύνταξης» (Ν. 4778/2021). Ο νόμος προβλέπει την καταβολή αναδρομικά, από την αίτηση συνταξιοδότησης, ποσού που κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ. Από τους 130.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων που περιμένουν χρόνια, μόνο 36.000 λαμβάνουν τελικά την παροχή. Η επεξεργασία των φακέλων συνταξιοδότησης έδειξε ότι για το 10% των συνταξιούχων, δηλαδή για περίπου 3.600 από τους 36.000, η απόφαση είναι εντέλει απορριπτική. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι πρέπει να αναζητηθούν περίπου 15-20 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν οι εν λόγω συνταξιούχοι. Ο (e-ΕΦΚΑ) δεν έχει εξετάσει ακόμα τον τρόπο επιστροφής των ποσών.
2. Τον Απρίλιο του 2021 η κυβέρνηση καλεί 100 συνταξιούχους του (e-ΕΦΚΑ), να απασχοληθούν στην έκδοση των συντάξεων βγάζοντας τη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να εργαστούν με καθεστώς σύμβασης έργου και να διεκπεραιώνουν συντάξεις. Η διάρκεια της σύμβασης είναι οκτώ μηνών, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης, για το έργο της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Η τύχη τους μέχρι σήμερα αγνοείται και οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει προσέλθει κανείς συνταξιούχος για να συνδράμει στην απονομή των συντάξεων.
3. Τον Ιούλιο του 2021 η κυβέρνηση ενεργοποιεί τη συμμετοχή 1.200 πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων. Από τους 1.200 επαγγελματίες, σήμερα απασχολούνται μόλις 179, ενώ το εγχείρημα καταλήγει σε φιάσκο, καθώς οι επαγγελματίες δεν θα ασχολούνται με περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης (που είναι και η πλειονότητα των περιπτώσεων που καθυστερούν!), δεν θα ασχολούνται με τις συντάξεις του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του τ. ΤΣΑ κ.λπ. Τελικά ο φορέας θα πληρώνει σημαντικά ποσά (αμοιβές) για να εκδίδονται οι «εύκολες» περιπτώσεις.
Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η επιτομή της επιτελικής ανικανότητας.
* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος-εργατολόγος
avgi.gr