Το άγαλμα της Ελευθερίας, σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας που έχει «υποδεχθεί» στις ΗΠΑ αμέτρητους μετανάστες ήταν εμπνευσμένο από ένα αντίστοιχο σύμπλεγμα μιας γυναίκας από την Αραβία που ατενίζει την Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών.
Η «αποκάλυψη» αυτή, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έρχεται σε μια στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ξεσπάσει τεράστια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να υποδεχτεί η χώρα πρόσφυγες από την Συρία ή άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Ο Γάλλος γλύπτης Φρεντερίκ Ωγκύστ Μπαρτολντί, που ταξίδεψε στην Αίγυπτο το 1855-1856, ανέπτυξε εκεί ένα «πάθος για τα μνημεία μεγάλης κλίμακας», υποστηρίζει η Υπηρεσία Συντήρησης των Εθνικών Πάρκων στις ΗΠΑ, που έχει υπό την εποπτεία του το Άγαλμα της Ελευθερίας. Όταν η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε προτάσεις για να χτίσει ένα φάρο στο κανάλι του Σουέζ το 1869, ο Μπαρτολντί σχεδίασε ένα τεράστιο άγαλμα μιας γυναίκας που κρατούσε έναν πυρσό και το ονόμασε «Η Αίγυπτος φέρνει το φως στην Ασία».
Αρχικά, λέει ο Μπάρι Μορένο, μελετητής του αγάλματος, το γλυπτό είχε την μορφή μιας χωρικής που φορούσε βέλο. «Ο Μπαρτολντί παρήγαγε μια σειρά σχεδίων όπου φαίνεται πως το άγαλμα ήταν μιας φελλάχας ή χωρικής από την Αραβία, το οποίο σταδιακά εξελίχθηκε στην κολοσσιαία θεά που γνωρίζουμε», συμπληρώνει ο Έντουαρντ Μπέρενσον, επίσης μελετητής.
Την εποχή εκείνη άλλωστε η πλειοψηφία των Αιγυπτίων ήταν μουσουλμάνοι – το 86% στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο και το 91% σε άλλες περιοχές.
Η δεύτερη ευκαρία για τον Μπαρτολντί ήρθε όταν ο γάλλος ιστορικός Εντουάρ ντε Λαμπουλέ σκέφτηκε την ιδέα να παρουσιαστεί από τον γαλλικό λαό στις ΗΠΑ ένα μνημείο που θα αντιπροσωπεύει την «Ελευθερία που φωτίζει τον κόσμο». Το 1870 ο Μπαρτολντί σχεδίασε το άγλαμα βάσει του προηγούμενου σχεδίου του, ενώ το τελικό του έργο αποκαλύφθηκε το 1886.