Τα αυξημένα κρούσματα στην συμπρωτεύουσα, τα οποία κινούνται, πλέον, στα ίδια επίπεδα με την Αττική, αλλά και οι νοσηλείες, προκαλούν πονοκέφαλο σε ειδικούς και κυβέρνηση ενώ φέρνουν τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα πιο κοντά σε ένα τοπικό lockdown.
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα «κοκκινίζουν» ξανά και ξανά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης, στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης ζώνης νοσηλεύονται 248 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (81,5%) είναι ανεμβολίαστοι και 46 εμβολιασμένοι.
Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαιώνουν -ακόμη περισσότερο- τα στοιχεία για τις ΜΕΘ. Από τα δεδομένα που ανακοίνωσε η 4η ΥΠΕ προκύπτει ότι από τους 53 διασωληνωμένους, οι 51 (96,2%) είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο εμβολιασμένοι. Επιπλέον, το 100% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (22 άτομα) είναι ανεμβολίαστοι.
Μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 11%. Η Θεσσαλονίκη χθες (20.09.2021) σχεδόν έφτασε την Αττική σε κρούσματα: 341 η πρώτη, 369 η δεύτερη. Ο… χάρτης άρχισε ξανά να «κοκκινίζει» και το ενδεχόμενο ενός lockdown, δεν αποκλείεται.
«Καμπανάκι» για τα κρούσματα
Ο νέος συναγερμός για την πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη σήμανε χθες. Από την ανακοίνωση των κρουσμάτων προκύπτει ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει το επίκεντρο της διάδοσης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς εμφανίζει τριπλάσιο αριθμό μολύνσεων σε σύγκριση με το κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο 369 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 104 στο κέντρο της Αθήνας, 62 στα δυτικά προάστια και 49 στην ΠΕ Πειραιά.
Την ίδια ώρα, η Θεσσαλονίκη κινείται και πάλι σε αριθμούς άνω των 300 μολύνσεων, με 341 κρούσματα κορωνοϊού, σχεδόν αντίστοιχο αριθμό με το σύνολο των διαγνώσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής.
«Καμπανάκι» για την κατάσταση με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη έκρουσε, το βράδυ της Δευτέρας (20.09.2021) και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την πρώτη (ύστερα από 16 μήνες) δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Αναφερόμενος τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».