ΟΣΔΕ: Ενίσχυση ζωοτροφών 63 εκατ. ευρώ: Ποιοι πραγματικά θα πληρωθούν;
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Με τον Ιούλιο του 2025 να φέρνει την καταβολή της πολυαναμενόμενης ενίσχυσης για ζωοτροφές, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να εξασφαλίσει πως τα 63 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για στήριξη των κτηνοτρόφων θα πάνε σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός: τα κονδύλια να κατευθυνθούν σε ανύπαρκτα ή εικονικά ζώα, μέσω διογκωμένων δηλώσεων ΟΣΔΕ, στερώντας ζωτικής σημασίας ρευστότητα από πραγματικούς παραγωγούς που ματώνουν οικονομικά.
Η ενίσχυση ανά κεφάλι έχει ανακοινωθεί στα 4, 6 ή 8 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της επιζωοτίας. Αν όμως το Υπουργείο χρησιμοποιήσει ως βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, τότε το ποσό μπορεί να διοχετευθεί σε 14 εκατ. αιγοπρόβατα – αριθμός που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς δεν αντιστοιχεί σε παραγωγική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει 56 εκατ. ευρώ ως συνολική δαπάνη, αφήνοντας μόλις 7 εκατ. ευρώ για πιο στοχευμένες ενισχύσεις σε περιοχές με παρατεταμένα προβλήματα.
Στον αντίποδα, αν ληφθεί υπόψη μόνο η βάση δεδομένων της συνδεδεμένης ενίσχυσης 2024, δηλαδή τα ζώα που παρέδωσαν πάνω από 100 κιλά γάλα, τότε το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας μεγαλύτερη ενίσχυση ανά κεφάλι (έως και 12,6 ευρώ).
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπάρχει πίεση ώστε να υιοθετηθεί παραγωγικό κριτήριο, προκειμένου η ενίσχυση να φτάσει σε αυτούς που τη δικαιούνται πραγματικά.
Η αγωνία των κτηνοτρόφων: «Πληρώνουν τα φαντάσματα»
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, περιγράφει με αγανάκτηση το αίσθημα αδικίας. «Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από το Υπουργείο να μας απαντήσει ξεκάθαρα: θα πληρωθούν όσοι πραγματικά παρέδωσαν προϊόν ή αυτοί που απλώς έγραψαν αριθμούς στο ΟΣΔΕ;», δηλώνει. Παρά την παρουσία κορυφαίων στελεχών όπως ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας και ο πρώην γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, η απάντηση παραμένει γενικόλογη και χωρίς δεσμεύσεις.
Η πρόσφατη σύσκεψη της 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με διαρροές, φαίνεται να κατέληξε στη δημιουργία τέταρτης κλίμακας ενίσχυσης, με 10 ευρώ/κεφάλι αποκλειστικά για μετακινούμενους κτηνοτρόφους που επλήγησαν έντονα από την πανώλη των αιγοπροβάτων και την ευλογιά. Παρόλα αυτά, η τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.
Πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν λόγο για «τεχνικές δυσκολίες» και «διασταυρώσεις στοιχείων» που καθυστερούν τη διαδικασία, αφήνοντας τους δικαιούχους στην αβεβαιότητα.
Κοιλότητα SOS 2025: Πώς απειλεί τις αγρότισσες και τις μικρές εκμεταλλεύσεις
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σιωπηρό “φιλτράρισμα” αιτήσεων που αφορά την κοιλότητα SOS 2025, έναν όρο που χρησιμοποιείται στα αρχεία των ΔΑΟΚ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για περιπτώσεις προβληματικών δηλώσεων, λανθασμένων στοιχείων ή ένδειξης “ανενεργής δραστηριότητας”.
Η κοιλότητα αυτή μπορεί να απενεργοποιήσει εντελώς την ενίσχυση για μια παραγωγό – κυρίως γυναίκες αγρότισσες, που διαχειρίζονται οικογενειακές μονάδες, έχουν ελλιπή τεχνική καθοδήγηση και συχνά απουσιάζουν από τον διοικητικό έλεγχο της εκμετάλλευσης.
Η εμφάνιση της κοιλότητας SOS σε μια εκμετάλλευση οδηγεί αυτόματα σε μπλοκάρισμα πληρωμών, ακόμη και αν η αίτηση ήταν παραδεκτή. Τα κυριότερα αίτια είναι:
- Αναντιστοιχία ζώων με παραδόσεις γάλακτος
- Διπλοεγγραφές σε βοσκοτόπια
- Δηλώσεις ΟΣΔΕ που δεν συμφωνούν με το Μητρώο Εκτροφής
- Απουσία στοιχείων από το σύστημα παρακολούθησης της κατηγορίας “ΑΑ”
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν δεχθεί σωρεία παραπόνων από συνεταιρισμούς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τις παραγωγούς για τα λάθη.
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, τα σφάλματα σε δηλώσεις ΟΣΔΕ και οι λανθασμένες εγγραφές στα ζώα μπορούν να οδηγήσουν και σε απώλεια αποζημιώσεων, εφόσον θεωρηθούν ψευδείς ή παραποιημένες.
Πώς να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότισσες – Οδηγίες επιβίωσης
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και γραφειοκρατικής “θολούρας”, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να προφυλάξουν τις παραγωγικές μονάδες και κυρίως τις αγρότισσες που επωμίζονται ολοένα και περισσότερες ευθύνες:
- Έλεγχος ΟΣΔΕ πριν από κάθε ενίσχυση – όχι απλώς υποβολή. Οποιαδήποτε διόρθωση πρέπει να συνοδεύεται από επίσημη τεκμηρίωση.
- Καταγραφή παραδόσεων με αποδείξεις (τιμολόγια γάλακτος, αποδείξεις κτηνιάτρου, Μητρώο Εκτροφής).
- Άμεση επικοινωνία με ΔΑΟΚ όταν εντοπιστεί κοιλότητα SOS – υπάρχουν περιπτώσεις όπου αφαιρέθηκε με επανυποβολή τεκμηρίων.
- Συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών) – μπορούν να παρέμβουν πιο αποτελεσματικά σε περιπτώσεις απόρριψης.
Η μάχη για δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων ζωοτροφών και η αποφυγή γραφειοκρατικών αποκλεισμών μέσα από κοιλότητες SOS, αποτελούν δύο παράλληλα μέτωπα. Ο κίνδυνος να χρηματοδοτηθούν φανταστικά κοπάδια την ώρα που πραγματικοί παραγωγοί αγωνίζονται για επιβίωση είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την αξιοπιστία του αγροτικού συστήματος πληρωμών, τη στήριξη της γυναικείας συμμετοχής στην αγροτική οικονομία και την επαναφορά της εμπιστοσύνης στον μηχανισμό απονομής ενισχύσεων. Το στοίχημα της διαφάνειας παραμένει ανοικτό.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Πληρωμές σε θολό τοπίο: ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΣΔΕ 2025 και τα “χαμένα” εκατομμύρια των eco-schemes