Επενδύσεις: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Τα έργα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ , όπως διαβάζουμε στο news247.gr στον Δήμο Αμφιλοχίας και στην Κρήτη (Νομοί Ρεθύμνου και Λασιθίου) συγκεντρώνουν όλα τα πλεονεκτήματα των μεγάλων υδροηλεκτρικών, καθώς συνιστούν επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, που δημιουργούν εκατοντάδες άμεσες θέσεις εργασίας και πολλές επιπλέον έμμεσες, αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αναγλύφου σε περιοχές με μικρή εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα και – κυρίως – καθιστούν δυνατή την απρόσκοπτη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας) στο παραγόμενο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με όλα τα οφέλη, οικονομικά και κλιματικά που προκύπτουν από αυτήν.
Έτσι, ανοίγουν το δρόμο για την αξιοποίηση του ελληνικού δυναμικού ΑΠΕ και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας.
Το συνολικό ύψος των δύο επενδύσεων φτάνει τα 780 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ.
Αντλησοταμίευση Αμφιλοχίας
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ, ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες κατά τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου
Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου και την αντλησοταμίευση στο φράγμα Ποταμών στο νομό Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση με εγγυημένη ισχύ 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW), που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Το όλο σχήμα περιλαμβάνει τρεις στροβιλοαντλίες σταθερών στροφών, 25 MW η κάθε μια και δώδεκα αντλίες μεταβλητών στροφών, συνολικής ισχύος 38,4 MW. Με τον τρόπο αυτόν αναβαθμίζεται ενεργειακά ο υπάρχων ταμιευτήρας του φράγματος Ποταμών Αμαρίου (κάτω ταμιευτήρας), και κατασκευάζεται ο άνω ταμιευτήρας χωρητικότητας περί τα 1,2 εκ. κ.μ., 450 μέτρα ψηλότερα.
Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η τοπική αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο έργα αξιοποιούν ως κάτω ταμιευτήρα υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ώστε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα να είναι απόλυτα θετικό.
Εθνική σημασία και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Σε μια περίοδο που στην Ελλάδα οι επενδύσεις σπανίζουν γενικότερα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι όποιες επενδύσεις γίνονται να έχουν χειροπιαστά οφέλη για την περιφέρεια και στρατηγικό χαρακτήρα για τη χώρα. Οι αντλησοταμιεύσεις της Αμφιλοχίας και του Αμαρίου πληρούν και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα και συμβάλλουν στη μορφή της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα.
Ειδικότερα, το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί Ελληνική Στρατηγική Επένδυση και Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest – PCI 3.24) , έχοντας ενταχθεί στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων (του Ν.3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επίσης, έχει συμπεριληφθεί για μόχλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στον κατάλογο των έργων JUNCKER, όπως άλλωστε και το έργο Αμαρίου, ενώ λόγω του διευρωπαϊκού του χαρακτήρα οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγχρηματοδοτούνται από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με σύμβαση που υπεγράφη το Μάρτιο του 2015 με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency).
Και τα δύο έργα αναμένεται να μπουν σε δοκιμαστική λειτουργία το 2021.
Όλες οι ειδήσεις για επενδύσεις εδώ