Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα μέσα σε έναν χρόνο.
Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει μια… πρωτοτυπία: Ο κ. Πομπέο δεν θα επισκεφτεί την Αθήνα.
Οι 17 ώρες στη Θεσσαλονίκη
Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Πομπέο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο Διοικητήριο, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Θόδωρου Καράογλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, στην αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και βέβαια στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα επισκεφτεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, όπου θα συνυπογράψει σύμφωνο διμερούς συνεργασίας στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Παράλληλα, αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας.
Η τρίτη και τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίσκεψη στο πρόγραμμα του κ. Πομπέο είναι στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αργά το μεσημέρι. Εκεί θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ιδρύματος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το οποίο η αμερικανική διπλωματία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και κατά το παρελθόν.
Στη συνάντηση, που γίνει με περιορισμένο αριθμό ατόμων, αναμένεται να παραστούν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και μέλη της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είχε προγραμματιστεί επίσκεψη στο χώρο όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το μουσείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε για λόγους ασφαλείας.
Ο κ. Πομπέο δεν θα επισκεφτεί τελικά, όπως όλα δείχνουν, το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά θα γευματίσει ιδιωτικά και στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα, θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τον επόμενο σταθμό της επίσκεψής του, την Κρήτη.
Η ανάρτηση στο Twitter
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καθώς αναχωρούσε για τη Θεσσαλονίκη μοιράστηκε φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο Twitter.
Στην ανάρτησή του έγραψε:
«Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι σκοπός της επίσκεψης του είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Back on the road and heading to Europe to reinforce our strong bilateral relationships and the importance of sustained regional cooperation. First stop: Thessaloniki, Greece. pic.twitter.com/eoIqdGmHso
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 27, 2020
Κλειστό για στάση-στάθμευση το κέντρο
Απαγορευμένη ζώνη είναι για στάση και για στάθμευση το κέντρο της Θεσσαλονίκης από το απόγευμα της Κυριακής έως το βράδυ της Δευτέρας.
Πιο αναλυτικά, από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από την 18:00 ώρα της Κυριακής (27-09-2020) μέχρι και την 22:00 ώρα της Δευτέρας (28-09-2020) στα κατωτέρω οδικά τμήματα:
Αγίου Δημητρίου (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Σουρή έως τη συμβολή της με την οδό Στεφάνου Δραγούμη.
Στεφάνου Δραγούμη (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου έως τη συμβολή της με την οδό Κασσάνδρου.
Κασσάνδρου (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Στεφάνου Δραγούμη έως τη συμβολή της με την οδό Προξένων.
Προξένων (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Κασσάνδρου έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου.
Ελ. Βενιζέλου(εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Νίκης έως τη συμβολή της με την οδό Ερμού.
Ίωνος Δραγούμη (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Νίκης.
Ερμού (εκατέρωθεν), από τη συμβολή της με την οδό Ελ. Βενιζέλου έως τη συμβολή της με την οδό Ίωνος Δραγούμη.
Η Τροχαία ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών.
Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη Πομπέο έχει ως βασικό αντικείμενο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας.
«Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Πομπέο στην Ελλάδα. Μόλις πριν από ένα χρόνο πήγαμε στην Αθήνα για τον Στρατηγικό Διάλογο.
Νομίζω ότι το γεγονός ότι επιστρέφουμε θα υπογραμμίσει πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πραγματικά σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και αυτή η επερχόμενη επίσκεψη θα υπογραμμίσει τις επιτυχίες στις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Πρόσθεσε ότι:
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επίσκεψη».
Οι στόχοι
Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις, η επίσκεψη Πομπέο έχει ως στόχους:
– Να ενισχύσει το διπλωματικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο όπου έχει γενικευτεί η αίσθηση ότι η υπερδύναμη έχει ως ένα βαθμό αποσυρθεί.
– Να σταλεί εμμέσως μήνυμα στην Άγκυρα, αφού ο κ . Πομπέο «σπάει» την παράδοση που θέλει τους Αμερικανούς αξιωματούχους όταν επισκέπτονται την Ελλάδα να επισκέπτονται και την Τουρκία -και το αντίστροφο. Υπενθυμίζεται ότι όταν στις 12 Σεπτεμβρίου ο κ. Πομπέο στην επίσκεψή του στην Κύπρο συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά όχι με τον κ. Ακιντζί.
– Να προωθήσει την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Το εξοπλιστικό
Στόχος του κ. Πομπέο είναι ακόμα να δηλώσει το αμερικανικό «παρών» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 εκτελείται από τη Lockheed Martin, ενώ αμερικανικά είναι και τα 4 ελικόπτερα που θα προμηθευτεί το Ναυτικό.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ακόμα για τα προγράμματα των τεσσάρων νέων φρεγατών, καθώς και της αναβάθμισης των υπαρχουσών φρεγατών ΜΕΚΟ.
Στα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει Αμερικανοί επενδυτές για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν μέρος του έργου.
Στις 21 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε τα Ναυπηγεία αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον επικεφαλής του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ (DFC), Άνταμ Μπόιλερ, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Μάθιου Ζάις, την πρόεδρο της τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, Κίμπερλι Ριντ, και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη ΔΕΘ:
«Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύονται στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».
Το αποτύπωμα
Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μάικ Πομπέο θα προωθήσει κινήσεις για τη «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ διέψευσε ότι η αμερικανική πρόταση αφορά την απόσυρση των όπλων «πρώτου πλήγματος».
Dear @petrosoutsis @viadiplomacy , I assure you the United States is not making proposals of the sort you suggest here. That is not the nature of our alliance. As I’ve said often, a strong and secure Greece is in America’s interest. https://t.co/BeTmsVyv7q
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) September 23, 2020
Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μικρότερη παρουσία στην περιοχή του Ναυτικού και της Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: CNN