«Η Κύπρος δεν είναι ούτε σουνιτική ούτε σιιτική. Είναι κατά κύριο λόγο μια χριστιανική χώρα για τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, σε επιστολή του προς τη «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η αμερικανική εφημερίδα είχε δημοσιεύσει χάρτη με διαφορετικά χρώματα τις σουνιτικές και σιιτικές χώρες, με αφορμή την κρίση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν. Στον εν λόγω χάρτη, οι κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας και μέρος των ελεύθερων περιοχών συμπεριελήφθησαν στο στρατόπεδο των σουνιτών.
Ο κ. Ιακωβίδης επισημαίνει στην επιστολή του ότι «στον χρωματιστό χάρτη σε περίοπτη θέση στην πρώτη σελίδα της New York Times, την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016, εσφαλμένα και παραπλανητικά παρουσιάζεται η Κύπρος ως σουνιτική. Η Κύπρος δεν είναι ούτε σουνιτική ούτε σιιτική. Είναι κατά κύριο λόγο μια χριστιανική χώρα για τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια (ο άγιος Παύλος και ο άγιος Βαρνάβας είχαν κηρύξει εκεί τον χριστιανισμό στις αρχές του πρώτου μ.Χ. αιώνα)».
Στη συνέχεια, ο βετεράνος διπλωμάτης -πρώην πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ- σημειώνει ότι «μετά τους Ενετούς, όταν το 1571 ξεκίνησε η κατοχή του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δημιουργήθηκε τουρκική μειονότητα (λιγότερη από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού). Στον αριθμό της τουρκικής μειονότητας προστέθηκαν παράνομοι έποικοι από την ηπειρωτική Τουρκία, μετά την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974».
Καταλήγοντας, ο κ. Ιακωβίδης τονίζει ότι «επί του παρόντος, η αναλογία πληθυσμού είναι τέσσερις Ελληνοκύπριοι χριστιανοί ορθόδοξοι σε έναν Τουρκοκύπριο σουνίτη μουσουλμάνο και η τουρκική κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι μόλις πάνω από το 35% του νησιού. Προφανώς, η απεικόνιση στον χάρτη σας είναι λανθασμένη. Ζητείται ότι, τουλάχιστον, θα καταγραφεί η διόρθωση στη στήλη “Διορθώσεις” της εφημερίδας σας». Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη («Ο Φιλελεύθερος»)