Επιστράτευση – Τι πρέπει να ξέρετε όσοι κληθείτε -Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται.
Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό Αιγαίο τον Ιανουάριο του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).
Η επιστράτευση μπορεί να είναι “γενική” (κόκκινος συναγερμός) και αφορά όλους λόγω εμπόλεμης κατάστασης ή “μερική” (πορτοκαλί συναγερμός) και αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή ειδικότητες
Με δεδομένη την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους χιλιάδες μετανάστες που ωθούνται από την Τουρκία στα Ελληνικά σύνορα, και καθώς η τελευταία μερική επιστράτευση είχε γίνει το 1996 στο Ανατολικό Αιγαίο, πολλοί αναζητούν στο ίντερνετ πληροφορίες για το προβλέπεται σε ενδεχόμενο επιστράτευσης.
Η επιστράτευση μπορεί να είναι “γενική” ή “μερική” και κηρύσσεται με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Ενώ η «γενική» επιστράτευση αφορά όλη την χώρα σε περίπτωση πολέμου, η «μερική» (πορτοκαλί συναγερμός) αφορά σε συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών).
Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά όσοι υπηρέτησαν σε Ειδικές Δυνάμεις (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).